Tonul vocii îți poate arăta dacă vei ajunge să suferi de o boală gravă

Tonul vocii îți poate arăta dacă vei ajunge să suferi de o boală gravăVoce. Sursa foto: Pixabay

În ultimii ani, cercetătorii folosesc inteligența artificială pentru efectuarea diferitelor studii în sfera medicinei. Multe analize vizează problemele care apar la nivel cognitiv peste ani. Recent, oamenii de știință au vrut să afle dacă vocea poate oferi detalii importante legate de evoluția psihicului uman și apariția bolii Alzheimer.

Tonul vocii, analizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Ce s-a aflat despre Alzheimer

Ideea realizării acestui studiu a apărut la Universitatea din Boston. Cercetătorii au conceput algoritmul de inteligență artificială capabil să analizeze tonul vocii și tiparul de vorbire al celor care se confruntă cu deficiență cognitivă ușoară (MCI).

Astfel, oamenii de știință au încercat să afle toate detaliile legate de apariția bolii Alzheimer. Analiza s-a întins pe o perioadă de șase ani și a avut o precizie de 78,5%.

Au fost analizate tipurile de vorbire ale pacienților cu vârste între 63 și 97 de ani

Studiul oamenilor de știință din Boston a folosit și date culese anterior prin antrenarea unui model. Astfel, în ecuație au fost puse înregistrările vocale a peste 1 000 de persoane, pentru a fi observate semnele apărute la nivel cognitiv.

Alzheimer

Sursa foto: Spitalul Militar Central/ Boala Alzheimer

Oamenii legii au antrenat modelul cu ajutorul înregistrărilor audio transcrise ale celor 166 de persoane. Pacienții vizați aveau vârste cuprinse între 63 și 97 de ani și au fost diagnosticați cu MCI.

Boala Alzheimer poate fi descoperită cu mult timp înainte de diagnosticare?

Până la ora actuală, specialiștii nu au reușit să găsească tratamentul pentru această boală. Astfel, pacienții primesc medicamentație pentru ca afecțiunea să fie ținută sub control. Conform unei analize din 2022, în lume trăiesc peste 55 de milioane de indivizi diagnosticați cu Alzheimer.

Din acest motiv, cercetătorii continuă studiile legate de apariția și evoluția bolii.

Conform unui raport publicat de realizatorii studiului, înregistrările utilizate au fost „aproximative”. În plus, aceștia sunt convinși că în viitor ar putea fi obținută o calitate mai bună a datelor.