Apărătorul Bombonicăi Dragnea și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Toni Neacșu, a afirmat că au existat mize serioase pe marginea cărora s-au dus luptele în interiorul CSM. Mai mult decât atât, acesta consideră că una dintre cele mai importante mize este declanșarea unui control asupra managementului Secției pentru investigarea magistraților, aceasta fiind condusă de Adina Florea.

„Două au fost mizele încleștării taberelor adverse din cadrul CSM.  

1.Oprirea d-nei judecător Savonea de a participa, în calitate de președinte, la discuțiile de la Guvern pe tema Ordonanței de urgență nr. 7/2019, pe care astfel le-ar valida. Nu s-a reușit. Mandatul pare a fi modificarea OUG prin renunțarea la măsurile controversate, iar nu abrogarea ei totală.

2. Declanșarea unui control în ce privește managementul și comunicarea la nivelul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, adevărata miza. Înțeleg că încă se votează.

În rest, a fost consens asupra faptului că 90% din OUG a fost solicitată chiar de CSM și că nu a existat nici un fel de consultare în ce privește celelalte măsuri cuprinse în ea. Avizul CSM pe ordonanțele de urgență nu trebuie cerut, potrivit legii, iar grosul ordonanței referitor la INM și promovările la ICCJ a fost cerut insistent de sistemul judiciar și CSM-ul însuși.”, arată Neacșu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Secția pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii i-a transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă referitoare la OUG de modificare a Legilor Justiției. Astăzi, procurorii Secției au fost invitați de către șefa Executivului i-a la discuții pe tema acestor ordonanțe.