Toni Greblă, despre protestele magistraților: „Dacă eu sunt la Înalta Curte și magistrații în stradă….înseamnă să s-a întors lumea cu susu-n jos!”
- Ionu ţMure şan
- 25 martie 2019, 09:55
Secretarul general al Guvernului Toni Greblă a comentat la Instanța supremă – acolo unde s-a prezentat pentru apelul din procesul de corupție în care a fost achitat pe fond – protestele magsitraților cu privire la modificările Legilor Justiției: „Dacă eu sunt la Înalta Curte și magistrații în stradă….înseamnă să s-a întors lumea cu susu-n jos!”
Judecătorul Toni Greblă are procesul programat la ora 10:00 la Înalta Curte de Casație și Justiție. La intrarea în sediul instanței supreme, reporterii îl așteptau pe secretarul gereral al Guvernului cu un „tir” de întrebări.
Reporter: Am văzut reacții de nemulțumire dinspre sistemul judiciar
Toni Greblă: Ați văzut și reacții de mulțumire? Nu ați văzut.
Reporter: Dar nu ar trebui să existe, totuși? Sunt modificări care îi afectează pe ei (n.r. - per magistrați), în mod direct?
Toni Greblă: Nu știu. De unde știți de ordonanțele de urgență și de texte?
Reporter: Sunt două proiecte, pe care le-am obținut pe surse, au ajuns deja la Consiliul Suprerior al Magistraturii spre avizare. Cum le explicați celor din sistemul judiciar? Sunt prevederi care sunt bune?
Toni Greblă:…Și care au fost trimise sistemului judiciar tocmai pentru a-și exprima opinia cu privire la acestea. E vorba doar de acele texte care au fost examinate ex ante de Curtea Constituțională și au fost declarate constituționale. Există obligația constituțională de a le transpune în legislație. Deciziile Curții Constituționale trebuie să fie – sau mai bine zis textile Codului penal, respective Codului de procedură penală – în acord cu prevederile deciziei Curții Constituționale într-un termen de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR.
Reporter: Acele texte care vor primi critici din partea CSM-ului, de pildă, sau din partea actori ai sistemului judiciar, vor fi înlăturate? Cum ar fi de exemplu repunerea în termen pentru deciziile pronunțate de completurile de 5.
Toni Greblă: Noi așteptăm mai întâi să avem o reacție, un punct de vedere, niște eventuale observații din tot sistemul judiciar. Apoi le vom examina și vom decide. Se va decide.
Reporter: Se va ține cont de critici? Așa cum țineți cont, bănuiesc, și de laude?
Toni Greblă: Este evident că acele observații întemeiate vor fi avute în vedere, pentru că ăsta este rolul dezbaterii și a punerii în discuție a unor acte normative spre a vedea ce se poate legifera și textile care pot să adune cât mai multe oprinii favorabile.
Reporter: Magistrații ies din nou astăzi în stradă la ora 18:30. Cum vedeți protestele pe care le fac cei din sistemul judiciar?
Toni Greblă: Păi…cum să vă spun, că e ultima întrebare la care vă răspund. Dacă eu sunt la Înalta Curte și magistrații în stradă….înseamnă să s-a întors lumea cu susu-n jos!
Instanţa supremă a decis, pe data de 11 mai 2018, achitarea fostului judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă, în dosarul în care acesta este acuzat de trafic de influenţă, fals în acte şi coordonarea unui grup infracţional. Decizia magistraţilor nu este definitivă.
Procurorii DNA l-au acuzat în 2015 pe Toni Greblă că, după efectuarea percheziţiilor domiciliare la ferma sa de struţi, fostul judecător al Curţii Constituţionale şi-a continuat activitatea infracţională şi a făcut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obţinute din infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, ca să obţină pentru el şi pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
La vremea respectivă, fostul judecător CCR a fost reţinut de DNA pentru o perioadă de 24 de ore.