Tone de alimente în pericol? Procesatorii au ignorat cu desăvârșire ajutorul Guvernului

Tone de alimente în pericol? Procesatorii au ignorat cu desăvârșire ajutorul Guvernului

Ministerul Agriculturii anunță că niciun procesator din România nu a accesat schema pentru acordarea unui ajutor pentru depozitarea privată a anumitor produse agroalimentare.

Schema pentru acordarea acestui ajutor a intrat în vigoare în 7 mai, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Alba, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

„Există din 7 mai schema de stocare privată, pe care toţi cei care au stocuri pot să o acceseze. Din ştiinţa mea, nu a accesat niciun procesator din România, deşi am primit semnale că sunt stocuri foarte mari pentru carnea de vită, pentru carnea de pasăre, pentru produsele lactate”, a spus ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Comisia Europeană a adoptat o serie de acte normative cu privire la depozitarea privată a anumitor produse agroalimentare, precum carnea de bovină, carnea de capră şi oaie, unt, lapte praf şi brânzeturi, perioada de depunere a cererilor fiind deschisă începând cu data de 7 mai. Fondurile alocate României pentru astfel de măsuri sunt de 931.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acum două săptămâni, Comisia Europeană ne-a comunicat că acolo unde este posibil se poate finanţa stocarea privată, la produse lactate: unt, lapte praf şi diferite brânzeturi, caşcaval sau la carne. Noi am fost foarte bucuroşi de această modalitate de a ajuta cumva atât procesatorii, dar şi fermierii indirect, dar sigur suma alocată României a fost şi este de 931.000 de euro, o sumă în opinia noastră destul de mică. Sigur că fermierii şi procesatorii cunosc această măsură, cunosc comunicarea Comisiei şi vreau să le transmit că ne gândim să utilizăm şi această sumă, chiar dacă este mică, şi să găsim o modalitate pentru a compensa stocarea private”, a declarat, în 5 mai, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Adrian Oros s-a întâlnit sâmbătă, la o sală de evenimente amplasate în apropiere de Alba Iulia, cu reprezentanţi ai agricultorilor din judeţ, precum şi cu conducerea structurilor din subordinea ministerului. După întâlnire, ministrul a efectuat o vizită la compania Transavia.

În ceea ce privește sectorul vitivinicol, Oroș a declarat că acesta „a fost foarte afectat, pentru că mare parte din produsele lor se duc spre ceea ce înseamnă HORECA (...). Am comunicat Comisiei să putem utiliza cele 27 de milioane de euro ca schemă de sprijin pentru toţi cei din sectorul vitivinicol. La nivel european, încă nu este acceptată această formă de sprijin (...). Vrem să utilizăm bani care au fost dedicaţi sectorului vitivinicol românesc şi pe care îi avem necheltuiţi, 27 de milioane de euro, şi insistăm să-i putem utiliza pe aceştia pentru a-i sprijini pe toţi cei care activează în sectorul vitivinicol”.

Acesta a mai spus că va participa luni, de la ora 11,00, la o videoconferinţă cu miniştrii Agriculturii din ţările UE, când va relua acest subiect. Adrian Oros a adăugat că în data de 18 iunie va discuta şi cu ministrul agriculturii, Julia Klöckner, din Germania, ţară care va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE. "O să discutăm concret care sunt priorităţile pe perioada Preşedinţiei Germaniei", a precizat ministrul Adrian Oros.