În continuarea dezvăluirilor făcute de jurnaliştii Mirela Neag şi Cătălin Tolontan pe site-ul tolo.ro – #Colectiv: Drapelul țesut cu fir de șpagă – se precizează că valoarea cotizaţiilor lunare adunate de inspectorii ISU Bucureşti de la patronii de firme sau de la companii se ridica la aproximativ 10.000 de euro pe lună. Autorii arată că o parte dintre aceste cotizaţii proveneau şi de la Fundaţia pentru SMURD, al cărei preşedinte este secretarul de stat Raed Arafat. Pompierii care au dezvăluit aceste aspect susţin că banii, donaţi de români în cotul fundaţiei, erau folosiţi şi de şefii ISU pentru a se plimba în străinătate. În replică, Fundaţia SMURD susţine că “au fost donate doar bunuri, destinate susţinerii şi dezvoltării activităţii desfaşurate de echipajele SMURD Bucureşti-Ilfov”.
Pe site-ul tolo.ro a fost publicată a doua parte a dezvăluirilor făcute de ofiţeri ISU care arată că mari companii de servicii publice, hipermarketuri, sute de magazine sau firme celebre au sponsorizat Asociația pompierilor din Dealul Spirii. ”Au făcut-o de bunăvoie, cu cît a putut fiecare să ajute”, explică, în detaliu și netulburat, chiar promotorul sistemului, colonelul Stelian Duduș, fostul șef de pînă în 2015 al celei mai mari unități de pompieri din țară.Afirmaţia este susţinută şi de un pompier de la ISU București:”Mai bine adunai sponsorizări pentru o Asociație privată, bani de care știai că vei beneficia și tu, în loc să strîngi amenzi pentru buget, că leafa tot aia ți-o dădea!”, mai ales că “șeful îți fixa normă la sponsorizări!”, întăresc oamenii din interior. Una dintre listele cu sponsorii ISU a fost publicată în revista Asociației Dealul Spirii şi pe ea se regăsesc – pe lângă firme şi companii - Primăria Capitalei, toate primăriile de sector din Bucureşti şi Fundaţia pentru SMURD.
“Și uite așa și-au făcut socoteala cei 96 de inspectori care, în 2014, în numele prevenirii incendiilor, au bătut Bucureștiul ca să dea avize, autorizații și să controleze firmele, cluburile, magazinele și mall-urile”, scrie tolo.ro. ”Noi sîntem o structură militarizată, a Ministerului de Interne, ordinul nu se discută, se execută. A fost nevoie de sponsorizări, le-am adus!”, întărește o sursă.
Rezultatele se văd lesne în cifre. Pe vremea sponsorizărilor 2010-2014, amenzile au fost mult mai mici decît în 2015, cînd sponsorizările au încetat, după ce noua conducere a ISU a avut nevoie de o ședință cu defibrilatoarele pe masă. Un calcul arată că 3,6 milioane de lei cumulează amenzile date de ISU București-Ilfov în primele 9 luni ale lui 2015, iar 1,4 milioane de lei cumulează amenzile ISU București și ISU Ilfov în cele 12 luni ale lui 2014.
”Hai s-o spunem pe aia dreaptă! Nu amenzile ne interesau. Pe vremea lui Duduș, ori aduceai sponsorizări, ori erai incompetent”. Acum, oamenii din interior reclamă o înăsprire a sistemului din unitate. Și alte probleme. ”Credeți-ne, sînt mai multe lucruri în neregulă”, zic ei. Care sînt lefurile inspectorilor-pompieri? Un tînăr abia intrat în sistem ia în jur de 2.000 de lei, iar un șef de tură ajunge la 3.000 de lei. ”Oamenii trebuie să știe adevărul. În București și Ilfov noi avem înregistrate 40.000 de obiective. Cu 60 de oameni la control, cîți sînt acum, la cîți ani îi vine rîndul unui obiectiv să fie controlat?”, susţine un pompier de la ISU.
Aproape 450 de grădiniţe particulare funcţionează fără autorizaţie de la ISU
La școli, spitale și marile magazine, autorizările s-au făcut cu prioritate. Dar sînt unele destinații unde rata de autorizare este dramatică. Grădinițele particulare de pildă.Din cele 450 de grădințe particulare din București și Ilfov, doar 2 sînt autorizate!
Fostul şef al ISU Bucureşti: la poliție au fost sponsorizări cu BMW-uri!
Politizarea conducerii este altă problemă reclamată de oameni. ”Colonelul Duduș a avut proptele politice clare. Întrebați-l!”. Apoi, jurnliştii relatează dialogul cu fostul şef al ISU Bucureşti, colonelul Constantin Duduş:
Domnule colonel Duduș, e adevărat că la un moment dat a venit un control de fond de la IGSU?
Da, la finalul lui 2010. Dar care-i problema?
Și au plecat într-o zi?
Stați să vă explic.
Au plecat într-o zi?
Într-o zi sau două, nu știu exact.
Fără să facă controlul.
Da, e corect că nu l-au făcut. Dar l-au făcut după aceea, în 2011, la cîteva luni.
Și de ce i-au retras imediat superiorii dumneavoastră pe cei de la control? E adevărat că ați sunat la ministrul Igaș și s-a rezolvat?
Au fost niște probleme, e adevărat.
Ce probleme?
Veniseră cu scop clar ca să mă dea jos. Și nu mi s-a părut normal să se facă un control cu dedicație. Repet, au făcut apoi controlul fără probleme.
Apropo de sponsorizări, e adevărat că s-au primit și mașini?
Da, Dacii Logan care au fost colantate și transformate în mașini de intervenții. Nu ne-am plimbat cu ele. Nu știți că și la poliție au fost sponsorizări cu BMW-uri?
Nu caută nimeni un vinovat, că lucrurile sînt mult mai complicate, ca în orice colectiv imens de oameni, peste 3.000 de pompieri, supuși stresului, restricțiilor, pasiunii și intrigilor care nu lipsesc între bărbați puternici și femei curajoase. Oameni care muncesc în ture de 24 cu 48. Adică muncesc o zi plină, de 24 de ore, și se odihnesc două, înainte de a reveni iar pentru 24 de ore nonstop. ”Înainte, programul era de 24 cu 72. Cei de la SMURD au și ei același program, de 24 cu 48, e greu și e demotivant”.
“Nu cumva pasați totul la colonelul Duduș?”, sună întrebarea jurnaliştilor către sursă. ”Poate aveți dreptate. Dar, pe de altă parte, e normal ca un corp de pompieri să fie condus de un om impus politic?”, a răspuns pompierul.. ”Cînd o unitate de pompieri e condusă de un om care n-a trecut în viața sa prin fum la intervenție se petrec lucruri anormale. Asta înseamnă politizare”, susţine un pompier de la ISU București-Ilfov.
Sponsorizări cu acordul MAI
În continuare, sursa tolo.ro relatează cursul încasărilor pentru Asociaţia Dealu Spirii: ”Sponsorizările de la firme nu erau mari, dar, într-adevăr, ele acopereau celelalte scopuri ale organizației, nu întrajutorarea”, spune cineva. Sînt peste 60 de firme din Bucuești și Ilfov care au cotizat, inclusiv pentru cei 22.000 de lei cu care a fost cumpărat drapelul cu fir de aur al unității. ”Pentru că MAI a aprobat și nu ne-a mai dat bani”, vine afirmaţia şocantă a lucrătorului ISU.
Dar cît erau sponsorizările de la firme? ”80% dintre ele destul de mici”. Ce înseamnă mici? ”1.500 de lei, să zicem”. Banii adevărați, pretind oameni care cunosc cum merge organizația, se strîng din cotizații. Pentru o singură Asociație, ”Dealul Spirii”, oamenii plăteau o cotizație lunară de 15 lei, acum de 17 lei. Sînt 2.400 de membri. Achită o sumă asemănătoare și la cealaltă asociație. Apoximativ 80.000 de euro pe an se strîng din cotizații la Asociația ”Dealul Spirii” a Capitalei.
Și atunci de ce se mergea pe sponsorizări minore, dacă se adunau bani necesari pentru tratamente și ajutoare? ”Cam 7.000 de euro pe lună cheltuim cu întrajutorarea”. Cheltuiesc cu problemele sociale și medicale cam cît strîng. Mai bine așa decît să bată în porți la cei controlați. Dar alt calcul, conform Ministerului Finanțelor, semnalat de un cititor vorbește de o sumă de 10.000 de euro pe lună care nu se explică din cotizații. Erau sponsorizări de 120.000 de euro pe an? Oricum, de ce o făceau? Și ce s-a întîmplat la clubul Colectiv? Și de ce tace Raed Arafat, cel căruia i se subordonează, în final, ISU? Nu știa nimic de acest sistem de sponsorizare? Răspunsul îl dau tot autorii:Fundația SMURD este una dintre cele care au sponsorizat și ele ISU. Cînd românii au trimis banii la fundația SMURD nu s-au gîndit că acești bani ajung ca să se plimbe șefii ISU prin lume.
DNA se intereseză de sponsorizări
”În acest moment, sînt declarațiile celor trei administratori reținuți de la Colectiv versus declarațiile Antoninei Radu și ale lui George Matei, cei doi oameni de la noi”, spune un coleg al celor doi. Administratorii spun că cei doi au fost și în septembrie 2014 în control, dar și mai tîrziu. Antonina și George zic că n-au fost în viața lor la clubul Colectiv.
”Ceva e clar. Oficial, clubul nu există în baza de date a ISU. Nu există nici un raport de control al celor doi. Dacă s-a întîmplat altceva, fiecare să răspundă”, arată pompierul de la ISU
Între timp, la ISU a descins DNA. Vrea să vadă dacă există rapoarte de control de la clubul Colectiv. Și pune întrebări inclusiv legate de sistemul de sponsorizări.
Fundaţia pentru SMURD: Nu s-au făcut sponsorizări în bani
În urma articolului publicat de tolo.ro Fundatia pentruSMURD a transmis un drept la replică, publicat pe site-ul oficial în care precizează: “Fundatia pentru SMURD a derulat şi derulează diferite proiecte, din fondurile strânse prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit de către persoanele fizice, destinate îmbunătăţirii activităţii desfăşurate de Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, la nivel naţional şi regional”. Printre obiectivele realizate în acest fel, organizaţia non-guvernamentală menţionează şi pe cele “destinate susţinerii activităţii SMURD Bucureşti-Ilfov, din cadrul I.S.U. „Dealul Spirii” al Municipiului Bucuresti-Ilfov: dotarea cu echipamente individuale de protecţie pentru echipajele de prim-ajutor calificat SMURD; dotarea cu o autospecială de suport logistic, echipată pentru acordarea sprijinului logistic şi transportului de materiale şi oxigen pentru echipajele de prim-ajutor; susţinerea amenajării şi dotării cu echipamente de instruire şi electronice a centrelor de formare în primul ajutor şi asistentţă medicală SMURD; susţinerea dotării cu mobilier a dispeceratului 112 din cadrul ISU Bucureşti; susţinerea reabilitării tehnice a unor autospeciale de intervenţie, de tip Unitate de Terapie Intensiva Mobilă, autospecială de prim-ajutor, respectiv maşina de medic de urgenţă, necesare intervenţiei în situaţiile de urgenţă a SMURD Bucureşti; dotarea echipajelor SMURD Bucureşti din cadrul I.S.U. „Dealul Spirii” al Municipiului Bucureşti-Ilfov cu motociclete pentru intervenţia rapidă şi acordarea primului ajutor calificat; sprijinirea participării unei echipe de medici şi paramedici-formatori SMURD, în calitate de observatori la Competiţia Internaţională de Prim-ajutor şi descarcerare desfăşurată în luna octombrie 2012, la Londra; dotarea SMURD Bucuresti cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă pentru prima intervenţie a echipajelor specializate SMURD pe timpul variatelor situaţii de urgenţă”.
Am dori să subliniem că, în cadrul proiectelor de mai sus, au fost donate doar bunuri, destinate susţinerii şi dezvoltării activităţii desfăşurate de echipajele SMURD Bucureşti-Ilfov şi nu au fost efectuate sponsorizari directe în bani către I.S.U. „Dealul Spirii” al Municipiului Bucureşti-Ilfov sau Asociaţia „Dealul Spirii” a Capitalei.
De asemenea, mai precizăm ca Fundaţia pentru SMURD nu se află în conflict de interese deoarece sediul nostru social se află în Târgu-Mures şi conform specificului activităţii, de organizaţie non-guvernamentală, nu se regăseşte în situaţia de a desfăşura activităţi ce ar trebui a fi verificate de către structurile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.