Toate-s noi și noi sunt toate

Ce-am putea spune despre evenimentele importante din sportul românesc aflat în cârje, în această săptămână?

Ne bucurăm că încă este în viață, cu toate eforturile guvernanților de-al distruge. 

 Desigur că nu va recunoaște vreunul că a contribuit la această stare de fapt. Nici nu e nevoie. Este suficient să ne uităm la rezultatele proprii, la cele comparative cu alte țări, la nivelul bugetului alocat din ce în ce mai scăzut, la legislație și la infrastructură. Avem astfel imaginea jalnică a unui domeniu de activitate nu doar necesar pentru sănătatea și educația unui popor, dar și  imaginii internaționale a României. Foarte puține sunt faptele cu care putem scoate capul azi în lume. 

 Sportul nu se numără printre ele.

 Nu știm, nu vrem, și nu putem emite pretenții de revigorare. De performanță, nici atât. 

 Au sărit în ochi câteva licăriri sportive, câteva declarații interesante și câteva decizii ciudate. In rest, rămânem la deja obositorul bla, bla. Vorbim, vorbim și nu se întâmplă mai nimic.

 Excepțiile care întăresc această stare de fapt, în săptămâna care tocmai s-a încheiat, sunt:

FOTBAL. CUPA ROMÂNIEI, O INUTILITATE.

  1. Disputarea optimilor Cupei României în urma căreia s-au calificat în sferturile de finală nu mai puțin de 4 echipe de ligă secundă. Mai exact, din Liga a II-a.

Acestea sunt Viitorul Pandurii Tg Jiu, Dunărea Călărași, U Cluj și Petrolul Ploiești. În aparență aceste victorii asupra unor echipe din Liga aI-a par salutare. Dacă în schimb analizăm garniturile folosite de perdante și blazare din evoluții, ne vom da seama că această competiție, nmită Cupa României este departe de-a mai prezenta vreun interes. Nici ca bani, nici ca performanță și nici ca orgoliu. Ea devine inutilă. Dacă pe vremuri câștigarea ei putea insemna o eventuală prezență in Cupele europene, azi, și prin formatul UEFA al competiției, pentru echipele noastre este neînsemnată, șansele de participare în Europa fiind egale cu zero.

LUI POLI IAȘI ÎI TREBUIE TICHIE DE MĂRGĂRITAR. ÎN REST, ARE DE TOATE

  1.   Corolarul acestei situații penibile îl oferă cei de la Politehnica Iași. Deși echipa s-a prezentat jenant, ca să nu spun slab, atât în sezonul trecut cât și în cel actual, conducătorii găsesc de cuviință ca acum, la spartul târgului, să achiziționeze un autocar branduit și un preparator care, zice-se, a fost pe la Bayern Munchen. N-au lot, n-au bani, n-au sponsori, cu excepția primăriei Iași, n-au puncte dar vor avea autocar și preparator!? O decizie care dacă n-ar fi de plâns ar genera râsul. Poli Iași este un club care și-a achiziționat tichie de mărgăritar. In rest are de toate.

VRĂJEALA KYROS VASSARAS

  1. Proaspăt retrasul arbitru, Marius Avram dă cărțile pe față in cel privește pe Kyros Vassaras, șeful arbitrilor români care a declarat că “nu-l interesează calitatea arbitrajului din prima ligă și că principala preocupare este să producă arbitri tineri de valoare”.

Ar fi de aplaudat intenția și planul grecului. Sunt totuși  câteva amendamente menite să scoată în evidență falsitatea dorințelor acestuia. Trebuie să reamintesc, totuși, că Vassaras are un salariu lunar de 10000 de euro acordat de un buget extrem de sărac al unei FRF aflate pe marginea prăpastiei. Atât fotbalistic cât și financiar. Grecul a fost adus în FRF, nu datorită marilor abilități manageriale cât rudeniei cu secretarul general al UEFA, Theodore Theodoridis. Relația dintre aceștia ar putea fi binevenită unei singure persoane din fotbalul românesc, și anume președintelui FRF.

Dorința de ascensiune a tânărului Burleanu și în forurile internaționale este nemărginită și arhicunoscută. Cu calificări sau nu, cu fonduri sau nu, cu un fotbal în cârje sau nu. Sus, sus, sus, la UEFA, sus! Acolo-i și Burleanu, dus. Vorba cântecului

 Burleanu mai are un singur mandat la FRF. Cel puțin așa spune statutul. Cooptarea lui în tot felul de comisii și comitete UEFA presupune o prezență în aceste foruri  pe o durată mai mare decât cea de președinte al FRF. De ce și-ar dori cineva să fie în organisme internaționale în timp ce-i expiră mandatul în cele naționale? Pentru binele fotbalului sau pentru cel personal? Vom trăi și vom vedea.

LA FRF SUNT ILEGALI TOȚI MEMBRII

 

  1. Rămânem tot la FRF. În această săptămână, acaesta anunța cooptarea unor noi membri. Mai exact un număr de 21 de cluburi și-au exprimat dorința de-a se afilia la FRF. Nimic anormal, doar că aceste cooptării și afilieri, nu respectă legea statului român. Respectiv, pe cea a sportului.

    Aceasta spune fără echivoc că toate noile deveniri ca membri trebuie să fie      inregistrate la Tribunalul București, în Registrul asociațiilor și fundațiilor. Abia după aceea, când statul român le are în evidență, aceste cluburi primesc statutul oficial de membru. Incepând cu anul 2014, de la instalarea lui Răzvan Burleanu, nici un club nu este evidențiat pe teritoriul României. Sunt peste 200 de cluburi care funcționează ilegal. Comitetul executiv al FRF, așijderea. Nu există pe teritoriul României. Fotbalul se joacă și nu se predă. 

SPONSORII FUG CA DRACUL DE TĂMÂIE

  1. Celebra firmă DIGI COMMUNICATIONS a devenit sponsorul CLUBULUI DIN Liga a II-a spaniolă, Rayo Vallecano. După ce Dacia a devenit de câțiva ani buni sponsorul italienilor de la Udine. Este lăudabil efortul și decizia celor două mari firme românești. Este de plâns însă fuga companiilor române, ca dracul de tămâie , de echipele din România.

EXTRA-FOTBAL

DUELUL BUGETARELOR LA HANDBAL FEMININ

  1. Cele două echipe de handbal feminin, CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea, se vor întâlni în optimile de finală ale Ligii Campioanelor. CSM a ocupat locul 3 în grupa A, iar vâlcencele, locul 6, în grupa B.

        Vom asista la singurul duel al bugetarelor din întreaga competiție europeană!

   Alături de alte 10 participante, româncele se vor bate pentru accederea în    FINAL FOUR.

LA POLO, ȘANSA PORCULUI DE CRĂCIUN. DIN PĂCATE

  1. Ieri a început la Rotterdam( Olanda), turneul preolimpic de calificare la Jocurile olimpice. Participăm în grupa B, alături de Croația, Germania, Rusia,Olanda și Franța. În grupa A, se vor întâlni Grecia, Muntenegru, Brazilia, Canada, Georgia și Turcia.

 Se califică la Olimpiada de la Tokio, primele trei clasate. Avem șansa porcului de Crăciun, de-a participa la Olimpiadă.

 

LA AUSTRALIAN OPEN, SINGURELE NORMALITĂȚI

  1. Simona Halep a ajuns în sferturile de finală după victoria de ieri împotriva polonezei Iga Swiatek, cu scorul de 3-6, 6-1, 6-4.  O va întâlni pe Serena Williams, în fața căreia are doar două victorii din 10 partide disputate.

Îi urăm succes, Simonei!

  1. În sfârșit trebuie consemnat și succesul Soranei Cârstea, în confruntarea din turul al doilea de la AO, împotriva Petrei Kvitova(locul 8 WTA), cu scorul de 6-4,1-6, 6-1

REMARCATA SĂPTĂMÂNII:  SORANA CÂRSTEA, a cărei performanță în fața cehoaicei, inseamnă mai mult decât a lui Halep, în fața polonezei Swiatek.

La Halep era normal, la Sorana mai puțin.

PENIBILUL SĂPTĂMÂNII: KYROS VASSARAS și cine l-a numit la FRF.