Jean Constantin, alias „Bucătarul Ismail”, şi Ion Dichiseanu, pe vremuri „francezul Pierre Vaillant”, au „relansat” celebra corabie din „Toate pânzele sus!”
Jean Constantin (80 de ani), interpretul amuzantului bucătar Ismail din filmul “Toate pânzele sus”, şi Ion Dichiseanu (75 de ani), francezul Pierre Vaillant, dispărut fără urmă într-o confruntare pe mare cu corsarii, au lansat la apă corabia „Speranţa”, o replică a vasului din film, eveniment desfăşurat, sâmbătă, în Portul Tomis din Constanţa - unul dintre porturile în care au fost filmate nenumărate secvenţe din celebrul serial.
Cei doi actori, foşti colegi de scenă în urmă cu mai bine de 30 de ani pe goeleta “Speranţa”, au venit să-i ureze vânt din pupa exploratorului Marius Albu, care a plecat într-o călătorie pe itinerariul fictiv al celebrei corăbii „L’Esperance”, din “Toate pânzele sus!”.
După 33 de ani de la premiera filmului, vasul românesc Phoenix, de doar zece metri lungime, a pornit, sub comanda exploratorului Marius Albu, în cea de-a treia călătorie în jurul lumii. De această dată, însă, ambarcaţiunea va trece prin porturile celebre ca Istanbul, Gibraltar, Port Said, Montevideo, Buenos Aires, Strâmtoarea Magellan sau Punta Arenas, locuri pe unde goeleta capitanului Anton Lupan ne-a purtat în copilărie, în aventurile echipajului ei către Ţara de Foc. Adevărata corabie „Speranţa”, proiectată de Marin Deboveanu, nu mai există încă din anii ’80, când s-a scufundat în Portul Constanţa. Mai târziu, după ce i-a fost tăiată puntea, ea a fost dezmembrată şi dusă la fier vechi. De la „Ismail” la „State de Sorbona”
Puţin palid şi slăbit, cu mai puţin chef de viaţă decât de obicei, maestrul Jean Constantin, care a fost internat la Spitalul Fundeni din Capitală, după ce a suferit un infarct la începutul acestei luni, a ţinut să fie alături de cutezătorul explorator. “Sper ca Marius să reziste pe parcursul acestei călătorii şi să se întoarcă sănătos”, a spus maestrul.
Îmbrăcat într-un tricou marinăresc, alb cu dungi albastre - despre care spune că l-a îmbrăcat special pentru această zi - şi cu pantaloni crem, Jean Constantin îşi aminteşte cu nostalgie de toate întâmplările şi peripeţiile de la filmările pentru “Toate pânzele sus!”: “Am multe amintiri de atunci. Eram o echipă nemaipomenită, ca o familie, toţi au fost nişte oameni deosebiţi şi, cu toate că aveam un program strict de filmări - chiar şi pentru că nu aveam voie să filmăm la alt film -, din când în când mai aruncam câte o plasă, să prindem peşte”, îşi aminteşte Jean Constantin. Rolul turcului Ismail, care nu se despărţea de polonicul lui, dar şi replicile savuroase, stâlcite intenţionat în limba româna, i-au influenţat foarte mult cariera maestrului Jean Constantin: “Mi- a plăcut foarte mult personajul turcului. Când am dat probe pentru rol, eu am fost acceptat din şapte oameni. Au zis: «Ăsta e!»”, şi aşa a început munca aproape doi ani de zile pentru “Toate pânzele sus!”.
La cei 80 de ani ai săi, maestrul are planuri pentru un nou film: “State de România”, unde i s-a oferit un rol, însă deocamdată nu ştie dacă îl va accepta: “Trebuia să merg la Bucureşti pentru un rol în filmul ăsta, dar nu cred că mă duc… e deplasarea mare până la Bucureşti. Pentru mine e greu să merg aproape în fiecare zi, sau la câteva zile, în Capitală”, adaugă actorul. Emoţii în Portul Tomis
În restaurantul din Portul Tomis, Ion Dichiseanu, Jean Constantin si finanţatorul expediţiei, Cornel Tăbăcaru, un prieten vechi de-al lui Marius Albu, şi alţi câţiva oameni s-au adunat să depene amintiri.
Jean Constantin râde destul de rar şi spune că nu mănâncă niciodată mai devreme de ora 13.30-14.00. Ion Dichiseanu îşi aprinde o ţigară, în timp ce omului de afaceri Cornel Tăbăcaru povesteste întâmplări din tinereţe. Ion Dichiseanu spune că a avut emoţii când a păşit din nou în Portul Tomis din Constanţa, acelaşi unde au filmat pentru “Toate panzele sus!” în urmă cu 30 de ani. De asemenea, Dichiseanu îşi aminteşte cu bucurie de momentul în care, în Germania, un controlor de tren l-a recunoscut ca fiind un actor din filmul românesc “Toate pânzele sus!”. Visul lui Radu Tudoran După doi ani în care velierul Phoenix a parcurs peste 45.000 de mile marine, a traversat trei oceane, Atlantic, Pacific şi Indian, am barcaţiunea va ancora pe partea cealaltă a globului, în Ţara de Foc.
Dacă marele vis al lui Radu Tudoran - autorul cărţii “Toate pânzele sus!” - acela de a face înconjurul lumii la bordul unei corăbii (pe care, de altfel, a şi construit-o, între anii 1945-1947, după ce s-a stabilit la Brăila), din păcate, nu s-a împlinit, unii dintre cei mai mari iubitori ai filmului vor da curs acestei dorinţe vechi de peste 50 de ani.
Cel care s-a încumetat să “ia urma” goeletei „Speranţa” este exploratorul român din Bacău Marius Albu (53 de ani), care a arborat steagul României în toate colţurile lumii prin expediţiile la care a participat încă din anul 1994, când a făcut înconjurul globului pentru prima oară, tot cu ambarcaţiunea Phoenix.
De asemenea, Albu a facut parte, în 1994, din primul echipaj românesc care a făcut ocolul lumii pe o ambarcaţiune românească şi sub pavilion românesc. Aventurile căpitanului Lupan
În 1954, echipajul de pe goeleta „Speranţa” şi-a început aventurile în cartea “Toate pânzele sus!”, pentru ca, după aproape 20 de ani, aventurile capitanului Anton Lupan şi ale echipajului său să prindă viaţă şi pe micile ecrane.
De-a lungul unei călătorii inedite, cu numeroase peripeţii şi primejdii, de la confruntarea cu piraţii până la descoperirea unor comori, eroii din „Toate pânzele sus!”, în regia lui Mircea Mureşan, se dovedesc a fi marinari curajoşi, pe care îi leagă, mai presus de orice, prietenia şi solidaritatea. POVESTE Echipaj pentru „L’Esperance”
Având „toate pânzele sus”, căpitanul Anton Lupan, interpretat de Ion Besoiu, pleacă într-o aventură pe mare, pentru a-l găsi pe prietenul său, Pierre Vaillant, care a dispărut în urma unui conflict cu piraţii.
Înainte ca francezul Vaillant să dispară cu tot cu corabia, cei doi camarazi îşi puseseră în gând să facă înconjurul lumii, cu destinaţia Ţara de Foc.
În drumul său pe mare, Lupan găseşte întâmplător epava fostei sale corăbii, „Speranţa”. După ce repară goeleta, Lupan pleacă în călătoria mult visată, spre Ţara de Foc, împreună cu cârmaciul Gherasim, interpretat de regretatul actor Ilarion Ciobanu, Ieremia - jucat de Sebastian Papaiani, Colea Răutu în rolul Spânului sau Adnana - interpretata de Julieta Szonyi.