Decizia ca toate cheltuielile să fie publice a fost luată de Ministerul Sănătății și va fi implementată printr-un ordin al ministrului de resort, Vlad Voiculescu. Actul normativ a fost deja trimis la Monitorul Oficial și va intra în vigoare în momentul publicării.

Conform documentului, acestea „au obligaţia de a transmite electronic Ministerului Sănătăţii, folosind pagina web www.monitorizarecheltuieli.ms.ro, informaţii cu privire la achiziţiile publice şi contractele ce implică utilizarea patrimonului public, în scopul transparentizării acestora”. 

Declararea presupune, de fapt, publicarea fiecărui contract în parte, a documentelor din dosarul achiziției sau a contractelor de închiriere a spațiilor în spitale, și ele supuse acestei noi măsuri de transparentizare. Același regim îl au și actele adiționale încheiate sub umbrela acordurilor-cadru.

Spitalele vor fi obligate să-și publice pe acest site și bugetele anuale, iar la începutul fiecărei luni un update cu execuția contractelor.

În calea totalei transparentizări a cheltuirii banilor din sistemul sanitar propuse prin noul ordin de ministru poate sta însă articolul 9: „Comunicarea (…) documentelor (…) se va face cu respectarea regimului informaţiilor care sunt declarate de cǎtre ofertanţii participanţi la procedurile de achiziţie publicǎ drept confidenţiale, şi a celor care sunt, conform legii, protejate de un drept de proprietate intelectuală, precum şi cu respectarea legislaţiei relevante în domeniul concurenţei şi al combaterii concurenţei neloiale”, se precizează pe site-ul EuroActiv.ro.