Toamna, tarabele piețelor sunt pline de fructe coapte și zemoase. Merele, perele sau gutuile sunt aromate la final de sezon și pot fi folosite în prepararea deserturilor specifice de sezon. Acest preparat simplu este ideal de savurat în serile răcoroase de octombrie. Îl prepari în trei pași, iar timpul de coacere este unul scurt.
Pere caramelizate cu unt și nuci
Un desert fabulos, perfect pentru finalul unei cine romantice, perele caramelizate pot fi servite ca atare sau cu frișcă și înghețată. De asemenea, se pot folosi și merele galbene sau roșii ca bază pentru acest deliciu.
În varianta originală, desertul este unul bogat caloric, însă zahărul poate fi înlocuit cu sirop de arțar. În acest mod vei obține o gustare mai sănătoasă. Pentru acest preparat simplu vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 pere
- 4 linguri de zahăr brun
- nuci
- fructe uscate
- 40 grame de unt
- o linguriță de zeamă de lămâie
- frișcă (opțional)
Mod de preparare
Perele se spală sub jetul de apă și se elimină codițele. Fructele se taie în două și se scoate partea cu semințele și învelișul acestora. Pentru a evita ca acestea schimbe culoarea este esențial să stropești secțiunile de pară cu zeama de lămâie.
Separat, untul se pune la topit într-o tigaie antiaderentă, iar când începe să se încălzească se adaugă zahărul brun. Compoziția se amestecă până când se transformă într-un sos, care nu se aduce până la punctul de fierbere.
Pere caramelizate cu unt și nuci
Sosul de caramel se ia de pe foc și se toarnă peste perele tăiate. Deasupra se pun nuci, fulgi de migdale, merișoare stafide sau orice alt tip de fructe uscate. Perele se așează într-o tavă, care se acoperă cu folie de aluminiu. Aceasta se introduce la cuptorul încins la 180 de grade și se lasă la copt timp de 15-20 de minute.
În funcție de preferințe, desertul se poate decora cu frișcă, miere sau chiar ciocolată albă topită.