Toader INTERVINE TĂIOS în CONFLICTUL privind PRAGUL pentru ABUZUL în serviciu. PROPUNERE RADICALĂ de la Ministerul Justiției

Toader INTERVINE TĂIOS în CONFLICTUL privind PRAGUL pentru ABUZUL în serviciu. PROPUNERE RADICALĂ de la Ministerul Justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță o propunere care ar putea rezolva problema pragului minim pentru abuzul în serviciu. Această dezbatere a creat un clivaj adânc în politica românească.

Duminică seară, Toader a anunțat că Ministerul pe care îl conduce va propune ca pragul minim pentru abuzul în serviciu să fie echivalent cu un salariu minim brut pe economie.

„Am opinat şi asta este propunerea noastră ca pragul să fie echivalentul unui salariu minim brut pe economie, dar nu un salariu net ci unul brut. Noi am transmis deja aceasta această propune. Dacă valoarea pagubei e mai mare de salariul minim, sigur se pune problema răspunderii penale, dar judecătorul are instrumente de a individualiza pedeapsa”, a spus Toader la România TV.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, că Uniunea nu sprijină niciun prag propus de către partidele politice în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, ci doreşte să lase judecătorul să decidă dacă există sau nu un prejudiciu.Kelemen a fost prezent la cea de-a doua ediţie a taberei politice organizată împreună cu Conferinţa Tinerilor Maghiari din România (MIERT), în satul Sub Cetate, comuna Zetea din Harghita, unde a vorbit și despre activitatea UDMR, conform AGERPRES.

„În ceea ce priveşte Codul Penal, este o singură mare polemică, un fel de nor negru care umbreşte tot, şi anume, ce să facem cu articolul privind abuzul în serviciu. (...) Cred că niciuna dintre propuneri nu trebuie sprijinită. I-am cerut colegului din comisie să nu sprijinim niciun prag, să lăsăm judecătorul de caz să decidă dacă există sau nu un prejudiciu. Fiindcă nu putem face o dezbatere normală nici despre 1.000 de lei, nici despre 12 salarii medii. Soluţia bună este ca judecătorul de caz să decidă. Pe parcursul procesului, judecătorul să decidă dacă a existat sau nu un prejudiciu, mai mare sau mai mic, grav sau nu. (...) Cred că în cazul unei justiţii independente, un judecător de caz trebuie să aibă această libertate şi trebuie să poată să decidă dacă există prejudiciu sau nu”, a arătat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.