TOADER intervine în SCANDALUL înregistrărilor de la DNA Oradea. Ce măsuri va lua MINISTRUL JUSTIŢIEI
- Gabriel Valentin
- 7 ianuarie 2019, 13:18
Tudorel Toader a declarat, luni, că apariţia în spaţiul public a unei înregistrări care ar fi fost făcută în interiorul DNA Oradea are o parte rea şi una bună.
„Faptul că apar astfel de înregistrări are o parte rea şi una bună. Partea rea este că se poartă astfel de dialoguri, că actul de Justiţie se abordează în acest fel absolut contrar legii. Partea bună - aceea că aflăm modul de gândire, modul de abordare din partea unor procurori. Aflând adevărul, ştim ce trebuie să facem pentru a pune lucrurile pe făgaşul normal de protecţie a cetăţeanului, a fiecăruia dintre noi”, a afirmat Toader.
Întrebat dacă se vor lua măsuri, el a spus: "Probabil că se vor lua, nu ştiu. Ministrul Justiţiei nu aplică sancţiuni".
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, sâmbătă, că au fost solicitate note explicative procurorilor de la Serviciul Teritorial Oradea, după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare care ar fi fost făcută în interiorul acestei unităţi de Parchet.
"Conducerea DNA se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraţilor, susţinând în mod constant că procurorii DNA trebuie să îşi desfăşoare activitatea de urmărire penală cu imparţialitate şi stricta respectare a legii şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. În ceea ce priveşte aspectele legate de realitatea înregistrării apărute în spaţiul public şi de eventualele nelegalităţi în declanşarea de către Serviciul Teritorial Oradea a urmăririi penale în unele dosare cu magistraţi, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunităţi de Parchet", se arăta într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.
Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului General a deschis, vineri, un dosar penal in rem în legătură cu înregistrarea audio făcută publică de un avocat în care ar apărea procurori de la DNA Oradea care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.
"Pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmare a unui denunţ formulat de o organizaţie non-guvernamentală, s-a constituit un dosar penal având ca obiect conţinutul unor convorbiri dintr-o înregistrare audio apărută în spaţiul public şi care ar fi fost purtate între procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea. Precizăm că în această cauză, în cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2019, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem", se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Avocatul Răzvan Doseanu a publicat pe site-ul Cabinetului de Avocatură Doseanu şi Asociaţii o înregistrare audio a unei şedinţe care ar fi avut loc la DNA Oradea în ianuarie 2018, despre care spune că nu ştie dacă este autentică.
"Înregistrare explozivă de la o şedinţă DNA Oradea, din ianuarie 2018, primită anonim. Posibil să fie autentică, posibil să nu fie autentică, deşi personal recunosc vocile tuturor procurorilor posibili participanţi. Participanţi posibili: procurori Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin şi Rus Lucian. Cer public DNA Oradea să dezmintă autenticitatea înregistrării. Dacă e reală apar detalii incredibile despre completele favorabile DNA Oradea şi cele nefavorabile, despre acţiuni de intimidare a judecătorilor prin trimiterea a doi judecători în judecată. Nume importante ce apar în discuţie: judecători Denisa Vidican, Cioflan Adina, Soane Laura, Udroiu Mihail Filimon Florin, Musta Ovidiu, Berindei Olimpiu Daniel, Mihaela Patraus, Roman Florica (Curtea de Apel Oradea), Bic Denisa, Vlad Marian (Tribunalul Bihor la un moment dat ), judecătoarele Haiduc Simona, Miclo Laura, Remus Nemes (Tribunalul Satu Mare). Dacă înregistrarea e autentică ar trebui să urmeze arestări la DNA Oradea. Dacă nu e autentică trebuie să vedem ce specialist a putut folosi vocile a cinci procurori. Vocea cea mai puternică din înregistrare pare a fi a procurorului Man Ciprian. Cine e autorul înregistrării şi care e scopul acesteia rămâne de stabilit", se arată într-un mesaj postat de casa de avocatură, transmite Agerpres.