Republica Moldova. Mii de persoane și-au pierdut locul de muncă în stânga Nistrului. S-a întâmplat după ce activitatea întreprinderilor din regiune a fost sistată în lipsa gazului rusesc. Conform pretinșilor lideri de la Tiraspol, practic toate unitățile de producere au fost oprite, cu excepția celor care asigură populația cu alimente de primă necesitate.
Criză umanitară în stânga Nistrului
Criza umanitară din stânga Nistrului ia proporții. După ce au fost închise întreprinderile, mii de persoane s-au trezit fără un loc de muncă și fără mijloace pentru a-și asigura existența.
„Criza este atât de gravă încât nu este nevoie să enumerăm ce întreprinderi s-au oprit. Toate întreprinderile industriale nu activează, cu excepția celor care asigură securitatea alimentară. Nu există resurse energetice pentru sectorul industrial", a declarat pretinsul prim-vicepreședinte din regiune, Serghei Obolonik.
Acesta mai spune că și întreprinderile care produc alimente riscă să fie oprite, deoarece rezerva de gaz este limitată.
„Avem aproximativ 13 milioane de metri cubi de gaz în conductă. Rezerva formată în avans va fi suficientă pentru a furniza gaze instalațiilor care nu sunt supuse închiderii până la 20 ianuarie în direcția sud și până la 10 ianuarie în cea de nord”, a mai spus Obolonik.
La 2 ianuarie, 75 de mii de abonați casnici erau deja deconectați de la gaz. 116 mii vor primi în continuare o cantitate limitată de combustibil albastru. Aceștia sunt în principal rezidenți ai clădirilor înalte care gătesc la instalații cu gaz.
Tiraspolul refuză ajutorul oferit de Chișinău
Administrația ilegală de la Tiraspol nu a reacționat deocamdată la propunerea Chișinăului de a ajuta compania Tiraspoltransgaz să cumpere gaze naturale de pe platformele europene.
„Factorii propagandistici de la Tiraspol continuă să neglijeze propunerile autorităților Republicii Moldova de a oferi forme de asistență disponibile pentru persoanele cu domiciliu în raioanele de est ale țării”, a declarat Biroul politici de reintegrare pentru Teleradio-Moldova.
Biroul menționează că se caută soluții pentru a reduce impactul crizei energetice în localitățile din Zona de Securitate. Se are în vedere conectarea instituțiilor gestionate de autoritățile publice naționale la resurse energetice alternative. Totodată, poliția, serviciile medicale și cele de urgență sunt pregătite să intervină pentru a sprijini persoanele afectate.
În ceea ce privește asistența medicală, spitalele și centrele de sănătate din dreapta Nistrului sunt apelate și solicitate activ de pacienții, rudele acestora și cadrele medicale din regiune. În unele cazuri s-a dispus transferul și tratamentul pe malul drept al persoanelor aflate în stare gravă și de urgență medicală.