Tiramisu este una dintre cele mai bune prăjituri pentru că este ușor de făcut, iar gustul este unul special. Există însă și varianta fără zahăr și fără pișcoturi care vă garantează o experiență fără griji calorice și este prietenoasă și cu cei mici.
Tiramisu este una dintre delicatețele preferate de gurmanzi. Există însă și opțiuni mai puțini calorice și prietenoase cu cei mici, dar și cu cei care suferă de diferite afecțiuni digestive. Astfel pentru o astfel de prăjitură aveți nevoie de: 250 de grame de mascarpone ( există și varianta fără lactoză, dacă sunteți intoleranți), 2 ouă, 4 linguri de îndulcitor: Ștevia sau Xylithol, oricare în variantă cristalizată.
Se poate folosi zahăr de cocos care adaugă un plus caramelizat prăjiturii și care are un indice glicemic mic. Fulgii de ovăz sunt un alt ingredient (pentru cei care au intoleranță la gluten, folosiți fără gluten). Esență de rom, un praf de sare.
Tiramisu fără cafea
Pregătiți într-un ibric un sos format din o cană de apă, o esență de rom și jumătate de linguriță de îndulcitor sau zahăr de cocos. Apa nu trebuie să fiarbă, trebuie doar să fie suficient de caldă încât să se topească îndulcitorul.
Apoi separați cele două ouă. Peste albușuri puneți un vârf de sare și două linguri de îndulcitor sau zahăr de cocos. Lingurile să fie rase nu cu vârf. Bateți albușurile spumă până când sunt extrem de tari pe tel.
Adăugați un vârf de cuțit de sare și două linguri de îndulcitor sau zahăr de cocos peste gălbenușuri. Și pe acestea le bateți spumă până se topește îndulcitorul.
Ovăz în loc de pișcoturi
Ulterior, puneți peste albușuri mascarponele, gălbenușurile bătute spumă și jumătate de esență de rom. Se încorporează tot într-o cremă. După ce este gata se lasă de o parte. În vasul în care puneți prăjitura, tapetați fundul cu fulgi de ovăz, cam de un deget. Peste fulgii de ovăz puneți siropul pregătit prima dată cu apă, esență de rom și îndulcitor.
Puneți suficient cât să se înmoaie fulgii, dar nu să băltească. Apoi puneți jumătate din crema pregătită. Ulterior mai puneți un strat de fulgi de ovăz tot de un deget peste care adăugați sirop. Apoi puneți și cealaltă parte din cremă. Puteți orna cu cacao cernută prin strecurătoare sau cu fructe de pădure. Apoi dați la frigider pentru două ore. Poftă bună!