Tipuri de chei care nu trebuie să lipsească dintr-o trusă de scule auto

Tipuri de chei care nu trebuie să lipsească dintr-o trusă de scule auto

Mașina beneficiază de cea mai bună îngrijire atunci când reviziile periodice și eventualele reparații necesare sunt efectuate de mecanici cu experiență, în service-uri auto specializate.

Apar însă, uneori, și împrejurări în care apar probleme ce trebuie rezolvate rapid, atunci când te afli în zone în care nu vei găsi cu ușurință un profesionist. Prin urmare, este util să ai propria trusă de scule auto, pentru astfel de intervenții.

Ea trebuie dotată cu mai multe tipuri de instrumente, printre care diferite tipuri de chei. Indiferent de reparația necesară, este aproape inevitabil să nu ai nevoie de acestea.

Tipuri de chei care nu trebuie să îți lipsească niciodată

Nicio trusă de scule auto nu poate fi considerată completă dacă nu conține următoarele categorii de chei:

  • fixe care, așa cum le spune și numele, se remarcă prin faptul că au capetele fixe, deci nu își schimbă dimensiunile. Fiecare dintre ele, în funcție de mărime, este destinată unui anumit tip de piuliță sau șurub. Ele sunt de obicei disponibile în seturi cu mărimi variate. Se dovedesc ideale pentru a asigura o strângere eficientă și sunt potrivite îndeosebi pentru zonele unde există spațiu suficient pentru rotirea cheii. O calitate este reprezentată de materialul din care sunt făcute, care le asigură rezistența pe termen lung;
  • reglabile care, spre deosebire de cele fixe, au capete create în așa fel încât să poată fi mărite sau micșorate și, prin urmare, utilizate pe o gamă variată de dimensiuni de șuruburi sau piulițe. Aceste scule auto sunt versatile și pot fi utilizate în multe situații, ceea ce reprezintă un avantaj însemnat. Pe de altă parte, sunt mai puțin precise decât alte tipuri și, la o folosire neatentă, realizată de către un neprofesionist, apare riscul de a deteriora suprafața piulițelor sau șuruburilor;
  • tubulare sau inelare, cu capetele având o formă similară cu cea a unui inel, de unde le vine și denumirea. Pot oferi o aderență mai bună pe suprafețele rotunde ale piulițelor sau șuruburilor și sunt potrivite îndeosebi pentru fixarea celor hexagonale sau pătrate. Sunt mai puțin susceptibile de a aluneca sau de a rupe capul șurubului. Permit acționarea în spații înguste sau în poziții care nu sunt accesibile cu nici un alt fel de scule auto. Nu pot fi folosite singure, ci doar împreună cu alte tipuri de chei;
  • cu clichet, adică dotate cu un mecanism ce îi permite utilizatorului să mențină direcția de torsiune constantă în timp ce își ajustează poziția pentru următoarea mișcare. Și ele își dovedesc utilitatea în spații strânse sau în orice locuri în care nu este posibilă rotirea în întregime, precum în compartimentul motor sau sub mașină.
  • chei pentru bujii, special concepute pentru a înlocui sau a strânge aceste componente de aprindere, esențiale pentru funcționarea corectă a motorului. Sunt necesare în cazul apariției unor defecțiuni sau pentru executarea unor lucrări de întreținere la motor.

Chei strict necesare în trusa din mașină

Nu numai tipurile sunt importante, ci și diferitele dimensiuni necesare pentru a face față diferitelor situații în care este nevoie de reparații sau intervenții de urgență. Cunoscând utilizarea corectă a fiecărui fel de cheie, pot fi evitate orice daune sau accidente.

Începe dotarea trusei de scule auto cu toate aceste tipuri de chei! Bine echipat, vei face față oricărei provocări apărute la drum!