Evenimentul Zilei > Actualitate > Tipic românesc! Directorul Sălii Polivalente din Cluj știa de opt luni despre problemele tehnice ale unei tribune care au dus la accidentarea unui copil de nouă ani
Tipic românesc! Directorul Sălii Polivalente din Cluj știa de opt luni despre problemele tehnice ale unei tribune care au dus la accidentarea unui copil de nouă ani

Tipic românesc! Directorul Sălii Polivalente din Cluj știa de opt luni despre problemele tehnice ale unei tribune care au dus la accidentarea unui copil de nouă ani

Comisia de anchetă, constituită la nivelul Primăriei Cluj Napoca a prezentat primele concluzii ale accidentului grav, petrecut sâmbăta trecută, când un copil de nouă ani care asista la un meci de baschet căzut printr-un spațiu creat între tribuna mobilă și cea din beton.

Concluziile sunt strict legate de proasta funcționare a tribunei mobile, care este retractabilă, dar care din cauza unor lucrări prost executate pentru construcția tribunei din beton, nu funcționează la parametri corespunzători. ”S-au efectuat mai multe manevrări succesive și s-a constatat că tribuna nu funcționează corespunzător automatizat, fiind nevoie să fie ajutată prin împingere sau tragere de către aproximativ 15 – 20 de persoane. Observând faptul că tribuna nu funcționează corect automatizat s-a trecut la verificarea amănunțită a structurii de sub tribună, cea care susține și asigură rularea corespunzătoare a întregului ansamblu. S-a observat faptul că elementele de siguranță care împiedică ieșirea tribunei mai mult decât este permis sunt compuse din 4 arcuri fixate în peretele de beton și picioarele din spate ale tribunei mobile, în dreptul motoarelor, care acționează tribuna și un fir care acționează un limitator de cursă, cel care comandă practic oprirea înaintării tribunei mai mult decât e necesar. Din punct de vedere al comisiei, aceste elemente de siguranță nu erau corespunzător dimensionate, fapt ce permirea ieșirea tribunei, mai mult decât era permis”, se arată în raportul comisiei.

”Cărătorul de geantă” a lui Boc, numit director

Poate cea mai mare problemă a Săli Polivalente, este modul clientelar în care au fost numite persoanele care ocupă funcțiile de conducere.

Directorul Sălii Polivalente din Cluj Napoca, care a costat 70 de milioane de lei, Ionuț Rusu este fostul ”aghiotant” al lui Emil Boc. Acesta a lucrat la cabinetul primarului fiind prezent tot timpul în preajma acestuia, la ieșirile publice ale lui lui Boc.

Rusu a declarat că problemele tehnice ale tribunei mobile au fost cunoscute din august 2015, dar cu toate acestea nu a luat măsuri de izolare a zonei sau de interzicere a accesului publicului spre acele locuri, pentru a fi evitat un accident cum a fost cel de sâmbătă seara. La prezentarea primelor concluzii ale raportului de anchetă, Rusu a declarat că a făcut mai multe demersuri la firma care a montat tribuna mobilă, retractabilă. La insistențele jurnaliștilor, nu a adus să prezinte scriptic, acele sesizări. ”Printre remedieri se află și tribuna retractabilă, că nu funcționează corespunzător. Acel gol prin care a căzut copilul a fost constatat de către cei de la Inter Sport”, a menționat Ionuț Rusu.