Prima ediție a taberei „Matrice culturală şi spirituală românească”, organizată de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Mitropolia Olteniei, se va desfășura în perioada 1–7 iulie, la Mănăstirea Tismana, în județul Gorj.

 Deschiderea taberei va avea loc vineri, 1 iulie, ora 18.00, la Mănăstirea Tismana, în prezența ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, și a președintelui Institutului Cultural Român, Radu Boroianu.

În această vară, în cele două serii ale taberei organizată la Mănăstirea Tismana (1.07–7.07; 27.08–2.09),  peste 100 de tineri din  comunitățile istorice din vecinătatea României vor avea prilejul de a se familiariza cu personalităţile marcante ale culturii române. Tabăra își propune  pregătirea culturală și dezvoltarea personală a tinerilor români aflați dincolo de hotarele țării prin prezentarea unor modele româneşti, prin susţinerea unor activități privind limba, istoria și prezentarea unor aspecte legate de etnologie, folclor, management cultural, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi artistice.

Programul taberei cuprinde o serie de conferințe susținute de prof. univ. dr. Nicu Panea şi de pr. conf. univ. dr. Picu-Nelu Ocoleanu, dar  și ateliere de meșteșuguri tradiționale susținute de  Filomena Tiştere, maestră în țesături populare.

„Proiectul are ca scop reunirea reperelor spirituale şi culturale care dau sens identităţii noastre și se încadrează în strategia anuală a Institutului Cultural Român și în programul ICR 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuși fiind, de asemenea, prilejuit de  declararea anului 2016 drept  An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în comunicatul ICR.