Evenimentul Zilei > Social > Tineri români, rezidenţi în artă la Londra
Tineri români, rezidenţi în artă la Londra

Tineri români, rezidenţi în artă la Londra

Ediţia din acest an a programului de rezidenţă Attic Arts 2010 a început, săptămâna aceasta, cu artistul Christian Hogaş.

Acesta va locui, timp de două luni, în mansarda din 1 Belgrave Square, la câţiva paşi de Buckingham Palace, Royal Albert Hall şi Serpentine Gallery. Cristi Hogaş va fi urmat, pe rând, de Cosmin Nicolae, Ileana Pintilie şi Raul Ştef.
Programul aparţine Institutului Cultural Român din Londra şi a fost iniţiat în 2006. Attic Arts oferă artiştilor posibilitatea să locuiască în garsoniera mansardată a Institutului şi să folosească această şedere pentru a se perfecţiona în diferite domenii ale artei.
Alegerea celor patru artişti, găzduiţi pe parcursul unui an, are loc la începutul fiecărui an, pe 1 februarie.
Artişti români, acasă la Regină
Primul dintre cei patru rezidenţi care a fost selectat pentru acest proiect este Cristian Hogaş. El a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", specializarea Artele Spectacolului.
A lucrat ca actor şi regizor cu diverse teatre din Bucureşti, Budapesta şi Londra. Pe durata rezidenţei va produce şi regiza spectacolul-lectură “Oase pentru Otto”, de Lia Bugnar, în parteneriat cu Theatre Royal Stratford East şi Young Vic Theatre.
Piesa a fost jucată, în premieră în România, acum şapte ani. În 2004 a câştigat premiul Fringe-Project Award, în cadrul festivalului ESB Dublin Fringe.
În piesa pe care o va monta în Marea Britanie vor juca Andreea Păduraru şi Alice Fernbank. Subiectul va consta în explorarea preocupărilor şi prejudecăţilor a două femei care s-au întâlnit în situaţii extreme.
Este vorba despre o prostituată profesionistă, care lucrează pe străzi pentru a-şi întreţine familia, şi despre o cântăreaţă de operă, care are nevoie urgent de 500 de lire, pentru a zbura în Noua Zeelandă, unde are posibilitatea să obţine rolul visului ei,  de protagonistă în “La Traviata”, o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi.
Cristian Hogaş va locui în mansară până pe 15 mai, când în locul lui vor veni alţi tineri:
Ileana Pintilie-Teleagă, critic de artă şi curator. În acest moment este profesor la Universitatea de Artă din Timişoara şi este cunoscută în lumea artei, din România şi din străinătate, prin expoziţiile individuale şi de grup. S-a evidenţiat în cadrul Festivalului Internaţional de Performance Zona din Timişoara. În timpul rezidenţiatului de la Londra va lucra la un studiu despre conceptele artistice şi filozofice în creaţia lui Paul Neagu, cu sprijinul Paul Neagu Estate şi Tate Collection.
Cosmin Nicolae va ajunge la Londra spre finalul verii. Este cel de-al treilea rezident în cadrul proiectului Attic Arts 2010. Compozitor şi producător de muzică electronică, a câştigat, în Canada,  la Toronto, premiul Red Bull Music Academy, la ediţia din 2007. A susţinut 150 de spectacole în România, Marea Britanie, Austria, Ungaria, Germania, Spania, Franţa, Rusia, Danmarca, Grecia, Belgia şi Olanda. Pe durata rezidenţei la ICR Londra va lucra la primul său album, în colaborare cu Tempa Recordings.
Raul Ştef este un artist român care locuieşte deja la Londra, unde este masterand la Facultatea de Fotojurnalism şi Fotografie Documentară a Universităţii de Artă. A participat la diverse expoziţii de grup şi a lucrat ca fotojurnalist pentru diverse reviste româneşti şi britanice precum Clujeanul, The Times şi Daily Mail. În timpul rezidenţei va dezvolta un proiect fotografic despre comunitatea româneasca din Londra, precizează ICR.
Primul rezident al proiectului Attic Arts a fost violonistul Tudor Andrei (în 2006). După el, în garsoniera mansardată a Institutului au trecut dramaturgul Andreea Vălean, managerul cultural Dragoş Olea, grupul de design interior Liste Noire (Ioana Nemeş si Maria Farcaş), curatorul Alina Şerban, artiştii vizuali Matei Bejenaru, Ramona Poenaru, Aneli Munteanu, Aura Bălănescu, Peter Szabo, David Şandor, Vlad Nanca şi Carmen Dobre, scriitorul Jean-Lorin Sterian, dramaturgul Peca Ştefan şi regizorul de teatru Ioana Păun.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: