UPDATE 14.54 Tinerele din grupul Pussy Riot au fost găsite vinovate de „huliganism motivat de ură religioasă”, a decis instanţa. Judecătoarea în acest caz a susţinut că acţiunea tinerelor ” a subminat grav ordinea socială”. Tinerele au primit, fiecare, pedeapsa de 2 de ani de închisoare, potrivit BBC.
Pedeapsa pentru huliganism este de maximum şapte ani de închisoare.
Maria Aliohina (24 de ani), Nadejda Tolokonnikova (22 de ani) şi Ekaterina Samuţevici (30 de ani) sunt judecate de la sfârşitul lui iulie şi se află în detenţie provizorie de cinci luni.
Tinerele trebuie să răspundă pentru acte de „huliganism” şi”‘incitare la ură religioasă”, după ce, la 21 februarie, au interpretat, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, cu măşti pe figură, acompaniate de chitare şi instalaţii de sonorizare, o „rugăciune punk”intitulată „Maica Domnului, alungă-l pe Putin!” de la putere.

Procurorul a cerut trei ani de închisoare pentru fiecare dintre ele, explicând că a ţinut cont de cazierul lor curat şi de faptul că două dintre ele au copii mici. Pedeapsa maximă este de şapte ani de închisoare.

Avocaţii apărării au pledat pentru eliberarea lor, iar una dintre tinere a comparat procesul cu „o troică din vremea lui Stalin”, aluzie la grupurile de trei persoane care, în perioada terorii staliniste, dictau sentinţe cu închisoarea sau chiar moartea în mod arbitrar şi expeditiv.

Fetele au primit numeroase semne de sprijin internaţional, îndeosebi din parteadeputaţilor germani, a cântăreţei Madonna, artistei avangardiste Yoko Ono – văduva lui John Lennon – sau a fostului membru al grupului Beatles, Paul McCartney.

De altfel, astăzi este organizată o zi mondială de susţinere a fetelor de la Pussy Riot, cu acţiuni în numeroase oraşe, printre care Paris, Londra, Varşovia sau chiar New York.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/5bPH7rdeWSE" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>