Ține-ți pliscul, dacă nu vrei să ai probleme!

Sursa: Arhiva EVZ

Credeați că sistemul, ceea ce am trăit sub dictatură, a murit și a fost îngropat? Nici vorbă, după ceea ce constatăm că ni se tot întâmplă. Mortul a fost doar fățuit și i s-a atârnat o etichetă pe care scrie „Democrație”.

Nu e nicio exagerare. Cum altfel aș putea evalua amestecul unor instituții ale statului, cu angajament politic, în exercitarea profesiilor liberale din agora care poartă numele de Presă?! Ingerință în televiziune și radio - prin Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), în presa scrisă - prin presiuni asupra editorului și amenințări cu plângeri penale și procese, acum ingerință în mediul online tot prin CNA. Știu bine ce vorbesc căci în cei 33 de ani de presă, din care 30 în staful unor trusturi importante, am întâlnit fix situațiile enumerate.

Vă mai amintiți de cenzura de la OTV care a condus până la urmă la desființarea postului și la încarcerarea lui Dan Diaconescu? M-am exprimat și atunci împotriva închiderii televiziunii într-o Românie care se credea democrată. La fel au făcut și colegii mei de la Evenimentul zilei, în frunte cu Dan Andronic și Ion Cristoiu, jurnalistul care din 1990 a imprimat suflul libertății de exprimare și opinie în presă. N-am auzit ca în Europa să fi fost închis vreun post tv de către Stat.

Niciun ziarist zdravăn la cap nu s-a opus existenței CNA, i-a înțeles rolul, dar nu și abuzul. Amenzile își au rolul lor, dar trebuie recurs la ele doar atunci când derapajele sunt evidente. Toate canalele media își știu atât normele deontologice, cât și regulamentul CNA. Din păcate, în ultimii ani asistăm mai degrabă la un derapaj al membrilor CNA, numiți acolo pe criterii politice. Aruncă cu amenzi mari pe motiv că vreun realizator tv nu a luat și punctul de vedere al persoanei despre care în emisiune se prezintă probe evidente. Jurnaliștii explică, aduc argumente că personajul criticat a fost solicitat pentru un punct de vedere, că a fost invitat în emisiune... CNA rămâne inflexibil și amendează. Ține-ți pliscul, dacă nu vrei să ai probleme! – este mesajul subtil transmis de evaluatorii Consiliul, adunați acolo după cum s-au mișcat pe patinoarul politicii românești.

Mesajul acesta, „teoria” pliscului, ne-a fost servit până la îngrețoșare în vremea dictaturii lui Ceaușescu. „Ține-ți pliscul, dacă nu vrei să ai probleme!” ne sfătuiau, cu bunăvoință, părinții, diriginții la școală, milițienii care ne opreau pe stradă să ne ceară buletinul la control, profesorii mai apropiați din facultăți, unii șefi din instituții. Printre noi circulau aceleași vorbe atunci când se spuneau bancuri politice în grup, când se povestea despre vreo rudă fugită în străinătate, când se comenta o carte sau un film interzise.

Sunt curioasă ce ar spune azi despre barierele puse meseriei de jurnalist Ana Blandiana, una dintre cele mai cenzurate persoane din epoca Ceaușescu. Atunci când i-au interzis cărțile, poeta l-a inventat pe motanul Arpagic și a păcălit Cenzura, serviciul comunist care tăia și spânzura. Românii râdeau fiindcă îl descoperiseră pe Nicolae Ceaușescu în blana motanului Arpagic.

În zilele de azi, când tehnologia a venit peste noi, jurnaliști și oameni creativi au descoperit canalul de Youtube, o platformă ale căror reguli nu aduc atingere libertății de exprimare așa cum o face CNA și pe care nu o poate controla nimeni politic. Pe Youtube, dacă nu promovezi violență, terorism sau pornografie de orice tip, poți realiza emisiuni în care să critici, să comentezi zvonuri, să-ți spui opinia fără opreliști și spaima de amendă, pe scurt: NU trebuie să-ți ții pliscul!

Găselnița asta cu podcasturile pe Youtube se pare că i-a măcinat pe unii membri CNA și pe susținătorii lor din partide fiindcă vor să pătrundă și să facă ordine și în mediul online. Și au încercat să spargă gheața cu Evenimentul zilei, cu emisiunile realizate de colegii mei Robert Turcescu, Ionuț Cristache, Mirel Curea și Dan Andronic pe canalul Hai România! – EVZ Play, difuzat pe Youtube. Invitații permanenți sunt și ei fără căluș, spun ce gândesc: Ion Cristoiu, Octavian Hoandră, Bogdan Comaroni, Tudor Păcuraru. I-a enervat cel mai tare Dan Puric, invitat într-o emisiune de Ionuț Cristache. Și a chemat staful EVZ la discuții la CNA.

Nu s-au dus pe 14 martie și probabil nu o vor face nici în altă zi. Ar însemna o legitimare al controlului acestei instituții acolo unde nu are ce căuta nici măcar ca să dea, prietenește, acel sfat pe care-l primeam pe vremuri: Ține-ți pliscul, dacă nu vrei să ai probleme!

Mircea Toma, Răzvan Popescu – ne cunoaștem – sunteți singurii jurnaliști din CNA care ați mușcat la viața voastră și din pământul neputinței presei când nu ieșea un subiect, dar ați cunoscut și puterea cuvintelor voastre când s-a cutremurat cerul și s-a prăbușit peste niște ticăloși. Cum puteți să vă legați acum numele de cenzură?!

Adevărul despre intervenția sovieticilor în eliminarea lui Ceaușescu

Cartea redă obiectiv, pentru prima dată, dinamica evenimentelor Revoluției Române în întreaga lor profunzime.

Volumul este construit exclusiv pe documente desecretizate de Statele Unite și Rusia, dar mai ales pe declarații date de protagoniști, sub jurământ, în Dosarul Revoluției. Faptele fiind deja prescrise, martorii citați chiar spun adevărul în fața procurorilor, pentru a nu comite infracțiunea de sperjur. Și spun lucruri total neașteptate!

Volum recomandat de Evenimentul Istoric!

CUMPĂRĂ CARTEA - CLICK AICI