Timpul liber în cuplu: împreună sau separat?

Timpul liber în cuplu: împreună sau separat?

El vrea să se relaxeze în weekend la biliard şi la terasă cu prietenii, ei i-ar plăcea să meargă la rude ori la film. Cine câştigă şi cine rămâne cu buza umflată?

Negocieri, promisiuni, lacrimi şi furii sunt elemente ce pun pe foc cuplul când vine vorba de petrecerea timpului liber, când pasiunile şi interesele celor doi nu coincid.

Cum libertatea individuală e percepută ca valoare supremă în vremurile actuale, teoretic, fiecare partener ar trebui să-şi gestioneze timpul liber conform propriilor interese. Ar fi însă riscant, spun psihologii.

Unul la teatru, altul în club

Ne puteți urmări și pe Google News

Corina şi Mihnea formează de trei ani un cuplu. Locuiesc împreună, iar în weekendurile în care ea lucrează, el pleacă la munte cu prietenii. Chiar şi atunci când sunt liberi amândoi, la sfârşit de săptămână ori în concedii, se întâmplă ca planurile să nu le coincidă.

Corina spune că această situaţie e generată de modul de a gândi al partenerului ei. "El spune că îşi petrece o parte din timpul liber fără mine nu pentru că nu m-ar iubi, ci pentru că într-un cuplu se întâmplă ca ambii să aibă dorinţe diferite şi e bine să ne dăm libertate".

Fata susţine că nu-şi doreşte o relaţie de dependenţă, dar nici nu vrea ca petrecerea timpului liber separat să devină regulă.

Deşi este de dorit ca partenerii să interacţioneze cât mai des, este important ca fiecare să aibă parte şi de propriile momente de libertate pe care să le dedice exclusiv plăcerilor personale.

"Este bine ca fiecare persoană să îşi asume fericirea ca pe o misiune personală şi să nu o proiecteze pe partener, riscând astfel apariţia zonelor de dependenţă afectivă şi aşteptări nerealiste", e sfatul psihologului Laura Melniciuc.

Ea precizează că momentele de libertate în afara cuplului sunt bine-venite atunci când partenerii au o bună comunicare şi "zonele de intimitate şi de încredere sunt bine sudate".

Ce se întâmplă, însă, când unul dintre parteneri se dedică mai mult prietenilor ori activităţilor solitare, precum lectura ori jocurile pe calculator, în detrimentul cuplului? Laura Melniciuc spune că, în aceste cazuri, apariţia singurătăţii în doi e iminentă.

"Oricât de diferiţi suntem, zona de comunicare şi de creare a intimităţii unui cuplu se creează prin atenţie şi timp, prin ascultarea celuilalt şi exprimarea propriilor dorinţe şi aşteptari".

O chestiune de priorităţi

Lucrurile se complică atunci când la mijloc sunt şi copii. "Lipsa timpului e un argument des folosit în ziua de astăzi, însă, în realitate, vorbim de prioritizare. Dacă serviciul, prietenii devin mai importanţi decât petrecerea timpului în familie, putem deduce existenţa unor probleme în cuplu", mai arată psihologul.

Când interesele partenerilor privind timpul liber nu corespund, se recomandă negocierea în privinţa duratei activităţilor în afara cuplului şi frecvenţa lor. Weekend în cuplu sau separat? Ce e de făcut când partenerii nu se pun de acord în privința petrecerii timpului liber?