Evenimentul Zilei > International > Timmermans dezvăluie planurile halucinante ale lui Putin. ”Vrea să fie șeful Europei”
Timmermans dezvăluie planurile halucinante ale lui Putin. ”Vrea să fie șeful Europei”

Timmermans dezvăluie planurile halucinante ale lui Putin. ”Vrea să fie șeful Europei”

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a afirmat joi la Madrid că președintele rus, Vladimir Putin, sprijină extremă dreapta și a primit-o pe șefa Frontului Național (FN) din Franța, Marine Le Pen, cu scopul de a diviza Europa pentru a o slăbi.

"Motivul pentru care Putin sprijină extremă dreapta în Europa este fiindcă știe că acest lucru ne slăbește și ne divizează", a declarat olandezul Frans Timmermans în fața unei comisii a parlamentului spaniol. "O Europă divizată implică faptul că Putin este șeful", a adăugat el în fața deputaților. "Invitând-o pe (Marine) Le Pen la Kremlin, el încearcă să divizeze Europa", a mai spus comisarul Timmermans, citat de agerpres.ro.

La 24 martie, Vladimir Putin a primit-o oficial, la Moscova, pe candidata Frontului Național la alegerile prezidențiale din Franța.

Kremlinul s-a apărat de orice implicare în prezidențialele franceze, al căror prim tur va avea loc la 23 aprilie, purtătorul său de cuvânt mărginindu-se să sublinieze că întâlnirea cu "opozanții" străini este "o practică normală".

Cu toate acestea, este foarte excepțional ca Vladimir Putin să primească un candidat la o dată atât de apropiată de alegeri. Potrivit cutumei și protocolului, el se întâlnește numai cu șefi de stat și eventual cu șefi de guvern din țările cu regim parlamentar.

La rândul său, Marine Le Pen s-a declarat în favoarea apropierii de Rusia lui Vladimir Putin.

O victorie a lui Le Pen ar fi o "provocare" pentru Uniunea Europeană, a adăugat puțin mai târziu Frans Timmermans în cursul unei conferințe de presă la o fundație din capitala Spaniei favorabilă integrării europene, Fundacion Carlos de Amberes.

"În cele din urmă, trebuie să așteptăm verdictul poporului francez, dar continui să am încredere în această țară", a adăugat el.

Potrivit sondajelor, candidata Frontului Național s-a clasa pe primul loc în turul întâi al prezidențialelor din Franța. Ea se pronunță pentru ieșirea din zona euro și din comandamentul militar integrat al NATO, iar FN susține frecvent poziții ruse în relațiile internaționale.