Mai multe cupluri de timişoreni au aflat cu stupoare că trebuie să-şi schimbe planurile de nuntă. Motivul: mai-marii Oficiului de Stare Civilă din cadrul Primăriei oraşului de pe Bega au decis să nu mai oficieze cununii decât vinerea şi sâmbăta, şi nu în orice zi a săptămânii aşa cum se întâmplă în restul ţării.
La baza acestei hotărâri ar sta zilele libere cu care le este recompensată funcţionarilor prezenţa la serviciu în orele „de repaus legal”. Oficial însă, reprezentanţii administraţiei timişorene le-au explicat viitorilor miri că decizia a fost luată „pe baza noilor prevederi legislative”, intrate în vigoare în această lună, deşi nu au putut indica articolul de lege pe care şi-au fundamentat hotărârea. Legea privind actele de stare civilă nu face nicio referire la zilele în care se pot încheia căsătorii şi permite oficierea acestora în orice zi a săptămânii, în funcţie de alegerea mirilor, dar şi de data la care aceştia depun documentele necesare, la primărie.
În Capitală, de exemplu, se încheie căsătorii în orice zi a săptămânii, la toate cele şase oficii de stare civilă de sector. „Există un program fix doar pentru depunerea dosarului, dar cununiile sunt oficiate de luni până duminică”, au precizat funcţionari din cadrul Primăriei Generale. La fel se întâmplă în toate marile oraşe din ţară. Planuri dejucate
Adriana şi Radu, un cuplu de tineri timişoreni, au ajuns luni la Starea Civilă, hotărâţi să depună actele necesare căsătoriei, însă planurile le-au fost dejucate. „Voiam să ne cununăm joi, urmând ca în weekend să plecăm din localitate, undeva la munte, pentru căsătoria religioasă. Stupoare însă! Ni s-a spus că s-a schimbat Legea căsătoriei, iar acum nu se mai pot oficia cununii joia”, spune Adriana P. Şi Alexandra şi Adrian voiau să se cunune civil joi. Mirele trebuia să susţină, la Universitate, examenele programate la sfârşitul săptămânii. Apoi,voiau să meargă şi la altar. „Ne-a preluat o tanti, drăguţă de altfel, dar când am zis că vrem să depunem actele pentru joia viitoare, «i-a căzut faţa». A spus ceva de genul că, de luna asta, s-a schimbat legea, că joia va fi zi de preluat dosare şi că numai vinerea şi sâmbăta se mai oficiază cununii”, spune şi Alexandra A.
Oficialii Primăriei Timişoara au explicat, ieri, şi pentru EVZ că, până la apariţia noii legi, la oficiul de stare civilă se preluau dosarele lunea, marţea şi miercurea, iar căsătoriile se oficiau joia, vinerea şi sâmbăta. „Acum, după noua lege, miercuri se vor prelua actele pentru ziua de vineri din săptămâna următoare, iar pentru sâmbăta, se preiau joia. Cu alte cuvinte, înaintea acestei legi aveam trei zile de cununii, acum vom avea două pe săptămână. Nu se vor mai face cununii joia”, explică Lăcrămioara Condea, de la Biroul de relaţii cu Presa al municipalităţii. „Cine vrea să se căsătorească luni sau marţi? Noi am stabili programul astfel, pentru că vinerea şi sâmbăta sunt cele mai multe cereri”, spune Constanţa Ţecu, şefa Oficiului de Stare Civilă Timişoara.
În toată această istorie halucinantă, singurul lucru bun e că, în oraşul de pe Bega, viitorii miri nu plătesc taxe pentru căsătorie, aşa cum se întâmplă în alte zone ale ţării.
Pe de altă parte, aici, ofiţerii de la Starea Civilă nu sunt plătiţi suplimentar pentru orele lucrate sâmbăta, ei primind în schimb ore libere.„Din iunie, ca urmare a crizei, nu mai sunt bani pentru aceste plăţi suplimentare, astfel încât aceşti oameni vor fi recompensaţi cu ore de recuperare pentru munca lor, atunci când au nevoie”, a completat Ţecu. CE SPUNE LEGEA
Căsătoriile, oficiate zilnic
Legea privind actele de stare civilă, completată şi publicată în Monitorul Oficial pe 10 iunie a.c., nu face nicio referire la zilele în care s-ar putea oficia căsătorii.
Astfel, după principiul „orice nu e interzis, e permis”, în România, se pot oficia cununii în orice zi, în funcţie de alegerea mirilor şi de data depunerii dosarelor. Legea stabileşte, la articolul 29, alineatul 1, o singură limită: „Căsătoria se încheie în termen de zece zile, în care se cuprind atât ziua în care a fost declarată căsătoria, cât şi ziua în care se oficiază căsătoria”.
„De la această obligativitate se mai fac însă derogări de o zi (după termenul legal - n.r.), din cauza programului prea încărcat al oficiilor de stare civilă, dar asta, «la mica înţelegere», pentru că şi viitorii soţi trebuie să fie de acord”, au spus surse din cadrul municipalităţii bucureştene.
ÎN ŢARĂ
Marţea, zi cu ghinion
Timişoara este un caz unic între marile primării din ţară. În Capitală, spre exemplu, se oficiază căsătorii în orice zi a săptămânii, la toate cele şase oficii de stare civilă de sector. „Există un program fix doar pentru depunerea dosarului pentru căsătorie. Cununiile sunt oficiate însă de luni până duminică”, au precizat funcţionari din cadrul Primăriei Generale.
La unele sectoare, ofiţerii stării civile sunt plătiţi suplimentar pentru cununiile oficiate sâmbăta şi duminica. Şi ieşenii se pot căsătorii în fiecare zi, dar statisticile arată că preferatele sunt zilele de sâmbătă, luni sau vineri. Astfel, din 658 de căsătorii oficiate în perioada ianuarie – mai inclusiv, 345 au avut loc sâmbăta şi 265 în zilele de luni şi vineri, faţă de numai 48 de căsătorii încheiate în zilele de duminică.
„În zilele de luni, miercuri şi vineri se oficiază căsătorii după ora 12.30 întrucât dimineaţa este program cu publicul, se depun dosare. Marţea şi joia căsătoriile au loc în prima parte a zilei. Nu se percepe niciun tarif pentru căsătoriile ce au loc în timpul săptămânii. Cei vor să se cunune sâmbăta plătesc un tarif de 74 de lei iar cei care preferă duminica achită 194 lei”, a precizat Marius Bodoga, şeful Serviciului de Stare Civilă Iaşi.
În perioada postului la Iaşi se constată o scădere a numărului căsătoriilor, astfel, spre exemplu, în luna aprilie, când a fost post, s-au încheiat 90 de căsătorii faţă de 280 încheiate în luna mai. Din totalul de 658 de căsătorii oficiate până în luna mai, 50 au fost între un cetăţean român şi unul străin, din care 33 cu un partener din Republica Moldova. (Maria Craus)
„Oficiem căsătorii de luni până luni, nu avem nicio zi liberă, solicitările sunt multe”, a declarat pentru EVZ şefa Serviciului de Stare Civilă Constanţa, Rodica Crăciun. Potrivit oficialului, cele mai multe căsătorii se oficiază la sfârşit de săptămână, mai ales sâmbăta, când se poate ajunge şi la un număr de peste 80 de ceremonii.
Marţea este însă considerată zi cu ghinion, aşa că, deşi sunt solicitări, numărul lor este destul de scăzut. Pretenţiile tinerilor căsătoriţi au crescut în ultimii ani. Mulţi se căsătoresc civil chiar în curtea bisericii, înainte de căsătoria religioasă. Alţii preferă să spună „da” pe malul mării. În toate cazurile speciale, mirii obţin aprobare de la primărie. (Feri Predescu) Oltenii se pot căsători în orice zi a săptămânii doresc, cu excepţia sărbătorilor legale. După ce au îndeplinit formalităţile, viitori miri din Craiova mai trebuie doar să plătească o taxă de 28 de lei, indiferent de ziua aleasă. (Gabriela Zanfir)
La Sibiu, cununiile se oficiază în fiecare zi, mai puţin duminica. Şi la Reşiţa, cununiile pot fi oficiate în oricare zi a săptămânii. „Noi dintotdeauna am oficiat căsătoriile în toate zilele săptămânii, inclusiv duminica, dacă am avut cereri. Chiar şi duminica trecută am lucrat”, spune Maria Miulescu, şefa Serviciului de Stare Civilă din Reşiţa. Ea adaugă faptul că deşi a fost la instruire în vederea aplicării noii legi, nimeni nu a spus nimic despre obligativitatea anumitor zile în ceea ce priveşte oficierea cununiilor. (Georgeta Petrovici)