Evenimentul Zilei > Social > Timișorenii au rămas FĂRĂ APĂ CALDĂ, nu se știe până când. E.On a TĂIAT GAZUL furnizat companiei de termoficare, din cauza datoriilor
Timișorenii au rămas FĂRĂ APĂ CALDĂ, nu se știe până când. E.On a TĂIAT GAZUL furnizat companiei de termoficare, din cauza datoriilor

Timișorenii au rămas FĂRĂ APĂ CALDĂ, nu se știe până când. E.On a TĂIAT GAZUL furnizat companiei de termoficare, din cauza datoriilor

E. On Energie România a sistat, luni, alimentarea cu gaz a companiei municipale de termoficare de la Timișoara. Timișorenii vor constata în următoarele ore că au rămas fără apă caldă la robinete, iar această situație nu se știe cât timp va dura.

Sursele EVZ arată că este vorba de facturi de gaz pe care Colterm SA, societatea Consiliului Local Timișoara, care alimentează cu apă caldă și energie termică majoritatea apartamentelor din orașul de pe Bega, ar avea o datorie la gaz de 7.500.000 de lei, rezultată din plata facturilor pe ultimele două luni.

Informația a fost confirmată de oficialii Colterm SA. ”Împreună cu conducerea Primăriei, Colterm a făcut o solicitare de reeșalonare a datoriei și așteptăm răspuns. Sperăm ca cel mai trâziu mâine dimineață să primim răspuns. Noi mai putem să asigurăm parametrii necesari pentru clienții noștri până luni noapte și sperăm ca în cel mai scurt timp să se revina la normal”, a declarat pentru EVZ Ofelia Herghelegiu, purtătoarea de cuvânt a Colterm SA.

Februarie 2018: timișorenii au stat în frig o săptămână

Aceasta este a doua oară în 2018 când compania de gaz ia decizii radicale față de Colterm. Amintim că în luna februarie aproximativ 200.000 de timișoreni au înghețat în case, zile la rând, după ce E.On Energie România a decis să limiteze volumele de gaze naturale livrate către compania timișoreană de termoficare, din cauza nerespectării convenţiei de plată. În iarnă, temperatura în casele abonaților a scăzut la 16 grade Celsius. ”Valoarea totală a datoriilor Colterm depăşeşte 61 milioane de lei, din care mai mult de 50 milioane de lei reprezintă datorii restante din perioada 2014-2015, iar circa 11 milioane sunt datorii curente. E.ON Energie România şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale asumate faţă de Colterm S.A. şi, în calitate de furnizor de gaze naturale, compania noastră a transmis numeroase notificări prin care a solicitat plata datoriilor”, transmitea Adela Boțan, reprezentanta E.On, în februarie. Criza a durat o săptămână.

Mai amintim și că în 2015 E.On Gaz a decis să taie gazul de tot, tot din cauza datoriilor. Furnizarea agentului terminc s-a reluat abia după achitatrea, la zi, a facturilor curente.

Așa cum arătam și în articolul din 23 ianuarie, în fiecare zi de când a început sezonul rece 2017 – 2018, Colterm SA a fost practic amenințată de furnizorul de gaz cu sistarea livrării combustibilului. În luna decembrie a anului trecut, cu amenințarea debranșării de la gaz în față, Colterm SA a ajuns să încheie contracte cu furnizorul E.On Gaz pe 24, respectiv 48 de ore, pentru că doar pentru atât a avut bani.

Colterm are conturile poprite de compania de apă a orașului

În utmă cu aproximativ zece zile, Colterm SA s-a trezit coturile blocate până când își va achita datoria de 3 milioane de lei către Aquatim SA, furnizorul de apă rece. ”E adevărat că există această datorie și, la fel de advărat este că o vom plăti. Însă, lucrurile puteau fi rezolvate fără a se ajuge la o astfel de situație de blocaj efectiv, cu atât mai mult cu cât ambele societăți avem același acționar unic – CLT – și furnizăm servicii timișorenilor. Noi suntem o societate care avem o componentă sezonieră a activităății și nici nu deținem monopolul pe piață. Tocmai de aceea am găsit întețelegere de la toți marii noștri furnizori, față de care avem datorii, și s-a ajuns la eșalonarea acestora. Mai mult, găsim înțelegere că, pe timp de vară, activitatea noastră est mai redusă și, de aici, și încasările mai mici”, a declarat, la momentul respectiv pentru EVZ Emil Șerpe, directorul general.