Timişoara, invadată de purici, muşte, ţânţari şi căpuşe

Timişoara, invadată de purici, muşte, ţânţari şi căpuşe

Primăria oraşului stropeşte zilnic cu otravă, pentru anihilarea insectelor. O plimbare romantică în unele zone ale Timişoarei poate sfârşi tragic: pe lângă pişcăturile ţânţarilor, parcurile sunt pline de căpuşe şi purici.

Oraşul este invadat de insecte periculoase care, probabil din cauza vremii prielnice s-au înmulţit în număr alarmant.

Semnalul de alarmă îl trage viceprimarul Adrian Orza, care explică necesitatea deselor acţiuni de dezinsecţie: sudul oraşului este infestat cu muşte, în timp ce cartierul Kuncz, destul de apropiat de centrul oraşului, colcăie de purici şi căpuşe.

Pe de altă parte, ţânţarii au ajuns să facă parte din viaţa tuturor timişorenilor, chiar şi în acele imobile unde, periodic, pe cheltuiala locatarilor, se cheamă firmele de dezinsecţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Probleme din cauza gunoiului menajer

“Sunt câteva zone mai fierbinţi.  În Kuncz a crescut numărul de vectori datorită faptului că unii proprietari de gospodării nu au luat măsuri, lucru care se sancţionează prin amenzi, iar în zona CET e o problemă care derivă din faptul că nu s-a rezolvat încă problema deponeului de la Ghizela”, spune  Orza.

Invazia muştelor este favorizată de deponeul de gunoi împachetat în baloţi de plastic. Aici s-a adunat gunoiul menajer al timişorenilor, începând cu luna ianuarie, iar acum materiile organice dospite de căldură au atras, ca un magnet, muşte mari şi negre care sperie locatarii din zonă şi pe aceia care vin la cumpărături în hipermarketul din apropiere.

Amenzi pentru cei care nu păstrează curăţenia

Puricii şi căpuşele sunt „ajutaţi” să se înmulţească de numărul foarte mare de animale fără stăpân, care trăiesc pe raza oraşului. După estimările edililor, numărul pisicilor fiind mai mare decât cel al câinilor vagabonzi.

Primăria Timişoara şi Direcţia de Mediu anunţă lucrările de combatere a muştelor, ţânţarilor, puricilor şi căpuşelor pe cale aeriană, cu ajutorul elicopterelor, concomitent cu tratamentele aplicate de la sol. Substanţele folosite sunt avizate de Ministerul Sănătăţii şi nu pun în pericol populaţia şi animalele.

Cetăţenii trebuie să ia măsuri. În lupta cu insectele timişorenii nu pot să se bazeze numai pe dezinsecţia din elicopter, plătită de primărie. Imediat ce constată prezenţa insectelor agresive trebuie să acţioneze.

Există o hotărâre de consiliu local care prevede amenzi de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele care nu efectuează lucrări de dezinsecţie imediat ce se constată apariţia dăunătorilor. Aceeaşi amendă li se aplică şi celor care nu păstrează curăţenia, favoritând astfel înmulţirea insectelor.