TikTok, una dintre cele mai populare rețele sociale, a purtat discuţii cu guvernul britanic în ultimele luni pentru a-şi amplasa cartierul general la Londra, în cadrul strategiei platformei de a se distanţa de proprietarii săi chinezi, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea discuţiilor.
Londra este una din mai multe locaţii pe care TikTok la are în vedere, iar până la acest moment nu a fost luată încă o decizie, au adăugat sursele.
Deocamdată nu este clar care sunt celelalte locaţii avute în vedere de TikTok. Cu toate acestea, pe parcursul acestui an TikTok a făcut angajări semnificative în California, printre cei recrutaţi fiind şi Kevin Mayer, fost director la Walt Disney Co, care va fi directorul general de la TikTok.
TikTok a intrat însă în vizorul autorităţilor americane pe fondul suspiciunilor că autorităţile de la Beijing ar putea forţa compania controlată de grupul chinez ByteDance să îi predea datele utilizatorilor.
Sursele citate de Reuters susţin că în ultimele săptămâni TikTok s-a concentrat pe soluţionarea relaţiei cu Washingtonul, dar nu a exclus Londra ca o posibilă locaţie pentru noul său sediu general. În următoarele săptâmâni, TikTok ar urma să anunţe o majorare semnificativă a personalului său de la Londra şi din alte locaţii din afara Chinei, au precizat sursele.
TikTok, proprietatea grupului chinez ByteDance, populară în rândul celor celor mai tineri utilizatori, avea 800 de milioane de utilizatori în luna ianuarie la nivel mondial (conform DataReportal). Platforma a negat întotdeauna partajarea de date cu autorităţile chineze şi dă asigurări că nu are nicio intenţie de a accepta astfel de cereri.
SUA consideră TikTok o amenințare chineză la libertatea Internetului
Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat pentru Fox News că Statele Unite iau în calcul interzicerea platformei de partajare social-media TikTok care aparține companiei chineze ByteDance, din cauza legăturilor sale cu Partidul Comunist Chinez (PCC).
Pompeo a menționat amenințarea „supravegherii chineze” pentru securitatea națională, deoarece datele utilizatorilor TikTok sunt sigur transmise PCC.
Ulterior, președintele Trump a adoptat o abordare diferită, enumerând interdicția TikTok drept „una dintre multe” modalități potențiale de a pedepsi guvernul chinez pentru, acuză președintele american, secretomania sa în pandemia cu noul coronavirus.
Aplicația TikTok nu este străină de anchetele americane.Agențiile guvernamentale precum Departamentul Securității Interne au interzis aplicația din motive de securitate.
Și, anul trecut, Comisia Federală a Comerțului și Departamentul de Justiție al SUA au investigat compania chineză după ce se presupune că a folosit date de la utilizatorii sub vârsta de 13 ani, cu încălcarea legilor privind confidențialitatea în SUA. S-a raportat recent că aplicația nu poate răspunde preocupările autorităților de reglementare în acest sens.