Hull City, echipă nou-promovată în prima ligă engleză, a făcut deja victime cu nume grele în campionat: Arsenal şi Tottenham.
Situat în nord-estul Angliei, cu o populaţie de 257.000 de locuitori, orăşelul Kingston Hull, cunoscut pur şi simplu Hull, a ajuns în ultimele zile faimos în întreaga lume. Şi asta pentru că echipa de fotbal din oraşul care a constituit punctul de plecare pentru abolirea comerţului cu sclavi în Marea Britanie a ajuns pentru prima oară în Premier League şi, mai mult, după şapte etape, s-a cocoţat pe locul trei în clasament, cu 14 puncte (4 victorii, 2 remize şi o înfrângere), lăsând în urmă giganţi precum Manchester United şi Arsenal Londra. Startul bun de campionat i-a adus antrenorului Phil Brown titlul de cel mai bun manager al lunii septembrie în prima ligă engleză.
De asemenea, Hull City are şi cei mai cuminţi fani. Suporterii „tigrilor“, care sunt în stare să-şi urmeze echipa până la capătul lumii, au fost declaraţi susţinătorii cu cel mai frumos comportament din prima ligă engleză. Şi asta în ţara fair-play-ului.
Jucător de doar 50.000 de euro
Potrivit site-ului transfermarkt.de, valoarea totală a jucătorilor se ridică la suma de 43,4 milioane de euro. Atacantul Daniel Cousin, cu dublă cetăţenie (franceză şi gaboneză), este fotbalistul de la Hull City cu cea mai mare cotă de piaţă, 4 milioane de euro.
El este urmat de un alt atacant, Marlon King, tot cu dublă naţionalitate (engleză şi jamaicană), şi de fundaşul irlandez Paul McShane, ambii fiind cotaţi la câte 3 milioane de euro. La doar 50.000 de euro este cotat fundaşul englez în vârstă de 19 ani Matt Plummer.
Hull City, care timp de un an, între 1997 şi 1998, s-a aflat în proprietatea fostului tenismen David Lloyd, este antrenată de Philip Brown, fost fundaş la Bolton Wanderers, în perioada 1988 şi 1994. Actualul antrenor al „tigrilor“ şi-a format mâna pe lângă mult mai cunoscutul Sam Allardyce, pe când acesta stătea pe banca tehnică a echipei Blackpool. Numit principal la Hull în ianuarie 2007, Brown a reuşit să promoveze echipa în primul eşalon din Anglia.
„Este fără îndoială cea mai frumoasă zi din viaţa mea“, a declarat fostul fundaş, după ce Hull City a câştigat barajul de promovare, învingând în finală formaţia Bristol City, pe 24 mai, pe „Wembley“.
Prima echipă învinsă la loteria penalty-urilor
Cea mai importantă performanţă din istoria clubului datează din 1930, an în care Hull City a ajuns în semifinalele Cupei Angliei, dar a fost eliminată de Arsenal Londra.
„Tunarii“ au avut însă nevoie de două meciuri pentru a-i pune pe „tigrii“ cu botul pe labe (2-2 şi 1-0 la rejucare). În acest sezon, Hull City şi-a luat revanşa, învingând echipa Arsenal, în campionat, chiar pe „Emirates“, scor 2-1. Hull City a înregistrat o premieră mondială, din păcate una neplăcută, devenind prima echipă din istorie eliminată dintr-o competiţie la penalty-uri. S-a întâmplat în semifinalele Cupei „Watney Mann“, în faţa formaţiei Manchester United.
La începutul anilor ’80, Hull City, echipă la care a evoluat şi Steve McLaren, fostul selecţioner al Angliei, a intrat în colaps financiar, ajungând în divizia a patra. În 1985, „tigrii“ au revenit în divizia secundă, iar până în acest sezon au oscilat între al doilea şi al treilea eşalon.
Încasări de 2,54 milioane de euro
Promovarea echipei de fotbal în Premier League este văzută ca un pas înainte pentru micuţul oraş. Potrivit cotidianului „The Times“, autorităţile din Hull vor să investească aproape două miliarde de euro pentru dezvoltarea centrului oraşului.
La Hull sunt aşteptaţi în acest sezon peste 76.000 de suporteri ai echipelor adverse, iar estimările arată că aceştia vor lăsa în oraş echivalentul a aproximativ 2,54 milioane de euro.