Țigările se scumpesc. Măsura intră în vigoare curând

Țigările se scumpesc. Măsura intră în vigoare curând Sursa foto: Arhiva EVZ

Fumătorii primesc o veste proastă, în aceste zile. Țigările se vor scumpi, de la 1 aprilie, din cauză că vor crește accizele, astfel că viciul lor va deveni ceva mai costisitor. Măsura a fost publicată, deja, în Monitorul Oficial.

Țigările se scumpesc din cauza creșterii accizei, conform unui ordin al Ministerului al Ministerului Finanțelor Publice. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de la 1 aprilie.

Țigările vor fi mai scumpe

Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 265/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Actul normativ stabilește nivelul accizei specifice la țigările care se vând cu începere de la 1 aprilie. Nivelul accizei specifice, în perioada 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025, inclusiv, va fi de 543,81 lei/ 1.000 de țigarete. În prezent, acciza pentru țigarete este de 540,938 lei/ 1.000 țigarete.

Țigările vor fi mai scumpe, dar acest lucru nu va fi resimțit foarte tare deoarece creșterea nu va fi foarte mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Codul Fiscal stabilește că, pentru țigările scoase la vânzare acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică (cea stabilită acum) și acciza ad valorem. Acciza specifică exprimată în lei/ 1.000 de țigarete se determină anual, pe baza prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem și a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în Codul fiscal.

Acciza totală, în cazul țigaretelor, pentru 2024 este stabilită la 672,92 lei/ 1.000 țigarete. Pentru 2025, valoarea accizei totale pentru țigările vândute este de 687,97 de lei/ 1.000 țigarete, iar pentru 2026, 718,97 de lei/ 1.000 țigarete.

Țigări

Sursa: TomisNews.

Accizele au crescut și în Uniunea Europeană

În luna octombrie a anului trecut, țigările s-au scumpit, în statele Uniunii Europene din cauza accizelor. Conform datelor furnizate de la Bruxelles, accizele minime pentru țigările vândute se situează la 1,80 euro pentru un pachet de 20 de țigări. Acciza totală constituie cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al unei țări din UE.

Aceste accize sunt suplimentare față de taxele pe valoarea adăugată (TVA) pentru consumul general. De menționat că acestea sunt accizele minime stabilite prin legislația UE, dar majoritatea țărilor aplică cote mai mari. În contextul crizei economice europene și al eforturilor autorităților de a reduce consumul de tutun, UE va implementa o nouă majorare a accizelor pe tutun.

În 2023, media taxelor percepute de statele membre ale UE pentru țigările vândute depășea 80% din prețul de vânzare. Creșterea medie a prețurilor indusă de taxe este de peste 450%.

Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor, percheziții. Sursa foto: Arhiva EVZ

Țigările se scumpesc în mai multe țări

Olanda va majora accizele și prețurile la țigări tot din luna aprilie a anului 2024. Măsura se va aplica pentru țigările vândute, tutun vrac și trabucuri vor crește începând din aprilie 2024. Astfel, prețul unui pachet de țigări va urca cu 0,93 euro, ajungând la un preț mediu de 11,10 euro.

Totodată, țigările se vor scumpi și în alte țări precum Irlanda, Polonia sau Cehia. Irlanda are cea mai mare taxă din UE, de 9,30 euro pentru un pachet de 20 de țigări. Franța și Finlanda aplică taxe, de asemenea, destul de mari, de 6,95 euro și, respectiv, 6,76 euro.

Bulgaria, însă, are cea mai mică taxă din UE, de 1,85 euro. Urmează Polonia, cu 2,05 euro, și Croația, cu 2,46 euro.