Țigările electronice ar putea provoca grave boli pulmonare
- Adrian Dumitru
- 20 august 2019, 07:41
Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a demarat un studiu privind ţigările electronice, după ce mai mulți adolescenți și tineri din 14 state americane s-au prezentat la medic cu afecțiuni pulmonare.
Este vorba despre 94 de posibile cazuri de îmbolnăviri pulmonare grave, CDC colaborând cu departamente de sănătate din Wisconsin, Illinois, California, Indiana şi Minnesota în cadrul acestei investigaţii. Dintre aceste cazuri, 30 s-au înregistrat în Wisconsin.
Pacienţii au acuzat simptome precum tuse, senzaţia de sufocare şi stări accentuate de oboseală, unii dintre ei fiind trecuți pe ventilație mecanică.
În prezent, nu s-a dovedit că afecțiunile ar fi de origine infecțioasă, fiind necesare mai multe date pentru a stabili cu certitudine că țigările electronice sunt de vină, potrivit CDC.
„Pentru a pune în evidență o legătură cauzală între o afecțiune pulmonară și țigările electronice e nevoie de un drum foarte lung. Ține de cercetare pentru că noi, ca medici, în activitatea noastră, nu putem stabili legătura cauzală. În ceea ce privește țigarea electronică și produsele cu tutun încălzit, într-adevăr sunt destui oameni care se adresează cu simptome respiratorii, după ce au trecut de la țigările obișnuite la acestea. Le recomand să renunțe la orice formă de administrare a tutunului, indiferent că este țigară normală, electronică sau tutun încălzit. Nu știu să se fi publicat vreun studiu în România care să facă legătura între țigări electronice și afecțiuni pulmonare, însă sunt raportate cazuri.
De exemplu, un pacient care s-a prezentat cu simptome precum tuse, dureri în piept, senzație de sufocare, a fost plimbat săptămâni în șir pentru a i se pune un diagnostic și pentru ca, într-un final, să se constante că trecerea de la țigările normale la cele electronice este cauza simptomelor”, ne-a precizat Dr. Magdalena Ciobanu, medic specialist pneumologie.
Totodată, CDC nu a făcut momentan vreo legătură între vreo boală pulmonară și o marcă anume de astfel de țigări. „
Aceste cazuri reafirmă nevoia de a menţine toate produsele pe bază de tutun şi care conţin nicotină departe de adolescenţi, prin reglementarea strictă a accesului la aceste produse”, a declarat reprezentantul celui mai mare producător de țigări electronice din SUA.
În general se consideră că ţigările electronice sunt mai sigure decât cele tradiţi o n a l e , care ucid aproximativ jumătate dintre consumatorii pe termen lung, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale dispozitivelor de administrare a nicotinei prin vapare rămân în mare parte necunoscute.