"Ţigancă împuţită", a doua oară în raportul Amnesty International

"Ţigancă împuţită", a doua oară în raportul Amnesty International

Raportul anual realizat de Amnesty International consemnează din nou, în dreptul României, minusuri în privinţa respectării drepturilor omului şi a combaterii discriminării minorităţilor, evocă zborurile CIA şi aminteşte, pentru a doua oară, de sintagma folosită în 2007 de preşedintele ţării la adresa unei jurnaliste.

În analiză se menţionează faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a apreciat că sintagma "ţigancă împuţită" este discriminatorie. Traian Băsescu nu a fost sancţionat, însă, deoarece afirmaţia a fost făcută într-o discuţie privată. Este pentru cel de-al doilea an consecutiv când raportul Amnesty despre situaţia drepturilor omului face referire la declaraţia rasistă a şefului statului. Anul trecut, şi numele fostului ministru de Externe Adrian Cioroianu a apărut în această analiză, din cauza declaraţiilor referitoare la infractorii români de origine romă din Italia. Ministrul a afirmat, în 2007, că aceştia "ar trebui deportaţi în Egipt".

Situaţia minorităţilor din România nu pare să se fi schimbat foarte mult de la precedentul raport al Amnesty International, publicat în urmă cu exact un an.

Discriminarea romilor, "larg răspândită"

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre cele mai serioase probleme cu care se confruntă ţara noastră este, potrivit raportului, discriminarea romilor.

Această atitudine este "în continuare larg răspândită şi intensă", existând plângeri privind relele tratamente ale autorităţilor aplicate acestei minorităţi. Mai mult, ei fac obiectul unor politici care ar avea ca efect segregarea.

Amnesty International subliniază că romii nu beneficiază de acces egal al educaţiei, locuinţe, servicii de sănătate şi locuri de muncă.

Minorităţile sexuale sunt o altă ţintă frecventă a atitudinii discriminatorii a românilor. Senatul român a respins, în februarie, căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, înlocuind definiţia căsătoriei între "soţi" conformă legii din 1953, cu căsătoria între "un bărbat şi o femeie".

De rele tratamente au parte şi unii deţinuţi, care se plâng de "utilizarea excesivă a forţei de către poliţie în timpul arestului sau abuzuri fizice în timpul interogatoriilor".

Guvernul român nu a reuşit, însă, să modifice legislaţia privind utilizarea armelor de foc de către forţele de ordine.

Analiza menţionează şi acuzaţiile privind implicarea României în programul transferurilor şi detenţiei secrete a deţinuţilor SUA.

CITIŢI ŞI:

Băsescu a discriminat, dar nu trebuie sancţionat|VIDEO