Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a adus pe ecran „Amintirile din Epoca de Aur”.
Premiera românească a filmului „Amintiri din Epoca de Aur”, cel care a deschis oficial, vineri seara, la Cluj-Napoca, cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Tran - silvania (TIFF), a fost primită cu ropote de aplauze. Prezentat de Cristian Mun - giu şi coregizorii Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu în secţiunea „Un Certain Regard” la Cannes 2009, filmul a primit critici favorabile în presa internaţională. Mungiu: „Sper ca filmul să lucreze în oameni”
Cei peste o mie de spectatori care au umplut la refuz Cinematograful Repu - blica sunt singurii care au avut privilegiul să urmărească varianta integrală a celor şase povestiri care au însumat 155 de minute de proiecţie, chiar în prezenţa echipei. „Aplauzele astea îmi aduc aminte de ceva”, a spus Cristian Mungiu, de pe scena cinematografului care a găzduit gala de deschidere, făcând aluzie la congresele din epoca suprinsă în film.
„Sper ca oamenii să râdă, să zâmbească şi, mai cu seamă, sper ca filmul să lucreze în ei, pentru că filmul nu este despre ceea ce se va vedea două ore şi jumătate, ci despre amintirile pe care vrea să ţi le provoace”, spunea Mungiu înaintea proiecţiei, în premieră în România. „Îmi face plăcere că s-a creat un obicei ca, de fiecare dată când am ceva nou de zis, să încep la Cluj”, a declarat regizorul. Cât despre tema atât de „bătută” de regizorii români, Mungiu a insistat că nu este un cronicar al acelor timpuri.
„Poţi să vorbeşte despre o perioadă cum a fost comunismul în foarte multe feluri şi cred că filmul ăsta e cel mai bun exemplu că filmele pe care le fac nu sunt despre epocă, sunt despre oameni, despre poveşti, sunt despre ce mi se întâmpla mie când aveam 20 de ani, pentru că asta e, am avut ghinionul ca atunci când aveam 20 de ani să fie comunismul pe fundal, dar nu fac cronica timpului respectiv, nu am niciun fel de nostalgie pentru perioada respectivă, doar încerc să recuperez poveşti pe care la 40 de ani le vezi altfel. Ai destulă distanţă şi încerc să ne amuzăm de ce vedeam atunci”, a explicat regizorul. Un succes în devenire Spectatorii, ţintuiţi pe scaune mai bine de două ore şi jumătate, au avut numai cuvinte de apreciere pentru ultimul film al lui Mungiu. „Este un film absolut răvăşitor, care îmi aduce aminte ce am făcut şi eu acum 20 de ani. Cred că va avea succes, mai ales pentru generaţia celor de peste 35-40 de ani”, a apreciat Tiberiu Fărcaş, un clujean de 38 de ani. Şi Anamaria Marinca, protagonista filmului lui Mungiu, „4 luni, 3 săptămîni şi două zile”, premiat la Cannes cu Palme d’Or în 2007, a însoţit echipa la Cluj pentru premieră. „Mi-a plăcut foarte mult şi sunt foarte fericită în contul colegilor mei”, a spus actriţa.
Pe de altă parte, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, şi-a exprimat o atitudine mai rezervată şi pe alocuri critică faţă de ansamblul filmului. „Cele şase filme, diferite ca realizare, sunt bine făcute din punct de vedere comercial, şi nu spun asta cu dispreţ, pentru că sunt captivante, cred că vor avea succes la public”, a spus acesta. Per ansamblu însă, Cristian Tudor Popescu consideră că filmul nu descrie fidel vremurile dinaninte de 1989. „Nu prea au legătură cu aerul epocii de atunci, spre deosebire de «4,3,2», de autentică retrăire, în registrul dramatic, tragic, aici avem anecdote, snoave, ca să ne râdem. Lucrurile stăteau altfel”, consideră Popescu.
Povestea preferată de jurnalist a fost cea de-a şasea, „Legenda vânzătorilor de aer”. „Are cel mai bun scenariu şi e o foarte frumoasă trimitere la Bonnie&Clyde în variantă românească, iar întorsătura din final mi s-a părut autentică”, a conchis jurnalistul.
EFORTURI Festival lovit de criză
Cea de-a opta ediţie a TIFF aduce un număr record de filme - 209, în 900 de proiecţii, timp de 10 zile, din cele mai multe ţări de până acum - 47, a anunţat directorul artistic al festivalului, Mihai Cririlov. În plus, Tudor Giurgiu, preşedintele şi fondatorul TIFF, a apreciat că există un numărrecord de invitaţi importanţi, din ţară şi străinătate, şi i-a menţionat pe Claudia Cardinale, Florin Piersic, Mircea Albulescu şi Dan Piţa. În plus, o premieră o reprezintă proiecţia în aer liber, pe Autostrada Transilvania. Situaţia financiară a festivalului a fluctuat însă. „A fost un an greu, care a început din toamna trecută. Fără efortul multor oameni şi instituţii, festivalul nu ar fi avut loc”, a spus Giurgiu.
„TIFF-ul e o dovada faptului că, dacă eşti foarte încăpăţânat, poţi să faci un astfel de eveniment în România să dureze şi poţi să faci popular cinematograful printre oamenii care au gust pentru film de festival”, consideră Cristian Mungiu, regizorul care a primit primul premiul al festivalului. „Cel mai bun lucru pe care l-a făcut TIFF-ul este că acum nu găsim bilete în sală, când, la prima ediţie, lume întreba ce-i ăla un festival de film. Asta e un progres enorm. Dar normalitatea în cinematografia română va fi atunci când nu vom mai găsi bilete măcar la primul spectacol, atunci când filmul merge într-o proiecţie normală, la Satu-Mare, Zalău sau Orşova”, a apreciat Mungiu.
Şi Cristian Tudor Popescu speră la o astfel de „normalitate”. „Festivalul ăsta încearcă într-un mod eficient - pentru că a depăşit perioada romantică, datorită spiritului managerial, să menţină ideea de cinematograf românesc. E greu să faci un festival cu atâţia regizori români, actori români şi mai ales cu atâţia spectatori români, pentru că ei sunt cel mai greu de ţinut”, consideră Popescu.
APRECIAT
Recomandări la premiu
„Poliţist, adjectiv”, pentru care Corneliu Porumboiu a fost premiat la Cannes anul acesta, este prima recomandare din secţiunea Competiţie, pentru Cristian Mungiu şi Cristian Tudor Popescu. „Filmul lui Porumboiu, pe care l-am văzut şi care e un film foarte bun, şi-a meritat premiul la Cannes şi cred că, fără îndoială, va merita un premiu şi aici”, a spus Mungiu. Filmul va fi prezentat la TIFF în două proiecţii, joi şi vineri, în 4, respectiv 5 iunie.
CAMPANIE
„Salvaţi Cinema Republica”
În seara deschiderii, preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a anunţat lansarea unei campanii de susţinere a cinematografului Republica din Cluj-Napca, cel care a deţinut recordul de spectatori din toată reţeaua RADEF şi care este în proces de preluare de către administraţia locală. În luna aprilie a acestui an a avut o medie de numai 70 de spectatori pe zi. „Este datoria festivalului să salvăm cinematograful, e important să nu trăiască numai 10 zile pe an”, a spus Giurgiu. În cadrul campaniei „Salvaţi Cinema Republica”, Giurgiu i-a invitat pe spectatori să scrie pe site poveşti de suflet şi amintiri legate de cinematograf, iar cele mai frumoase 3 poveşti vor fi premiate.