Guvernul a modificat, ieri, ordonanţa de urgenţă care interzice acordarea tichetelor cadou pentru personalul din sistemul bugetar.

Potrivit Cameliei Spătaru, purtătorul de cuvânt al guvernului, bugetarii din administraţia centrală vor primi tichete din bugetul de stat, iar cei de la nivel local – din veniturile proprii ale administraţiilor locale, adică din taxele şi impozitele locale.

Astfel, cei care nu au luat încă tichete cadou nu vor fi discriminaţi faţă de salariaţii care au intrat în posesia bonurilor. În plus, bugetele aprobate pe 2008 prevăd sumele necesare acordării acestor tichete, a precizat Camelia Spătaru.

Flori, ziare şi bijuterii contra tichete cadou

Tichetele cadou se acordă de patru ori pe an la evenimente importante, precum Sărbătorile de Paşte şi de Crăciun, Ziua Copilului, aniversări şi onomastici. Un tichet cadou valorează 10 lei sau multiplu de 10, dar nu trebuie să depăşească 50 de lei.

Tichetele cadou pot fi folosite în magazinele cu care emitentul de tichete a încheiat un contract. Cu bonurile cadou se pot cumpăra alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte, parfumuri, cosmetice, bijuterii, flori, ziare şi reviste, aparate foto, mobilă, electronice şi electrocasnice etc. Compania sau instituţia de stat cumpără tichetele de la firma care le emite, care, la rândul ei, le decontează magazinelor care le primesc.

Profesorii au ameninţat cu blocarea anului şcolar

În aşteptarea tichetelor cadou, aproximativ 2.000 de profesori au protestat ieri, în apropierea sediului guvernului. Ei au precizat că, în cazul în care nu le vor primi, ar putea ajunge la blocarea anului şcolar.

Sindicatele care au organizat acţiunea i-au trimis o scrisoare premierului Călin Popescu-Tăriceanu, prin care cer abrogarea ordonanţei emise de guvern, şi nu completarea acesteia, aşa cum a sugerat ministrul finanţelor, Varujan Vosganian. Asta întrucât o modificare „nu va genera decât şi mai multă confuzie“.