Tichetele cadou fac guvernul să se bâlbâie

Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, anunţa ieri-dimineaţă că tichetele cadou se vor regăsi ca valoare în creşteri salariale ulterioare pentru bugetari. La doar câteva ore după aceea, premierul Tăriceanu nu părea să-şi amintească de o soluţie de acest gen şi se jura că nu va mai face pomeni electorale.

Interzicerea acordării tichetelor cadou salariaţilor bugetari a stârnit o avalanşă de critici şi nemulţumiri din partea sindicaliştilor, dar şi a politicienilor din diverse partide. Miza: 15 milioane de lei, întreaga sumă prevăzută în 2008 pentru bonurile cadou din întregul sistem bugetar.   Încercând să apere ordonanţa de urgenţă prin care li s-au tăiat bugetarilor aceste beneficii, ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu nu au făcut decât să se contrazică în declaraţii. În opinia primului-ministru, această măsură este una „corectă“, deoarece guvernul trebuie să aplice o politică salarială „strânsă“, corelată cu performanţele economiei.

„Am făcut o rectificare bugetară în sensul diminuării cheltuielilor bugetare, am spus ca lumea să nu creadă că în acest an, deşi electoral, guvernul ar fi dispus să facă pomeni electorale şi iată că nu facem acest lucru. Am spus că vom merge pe o restrângere a cheltuielilor salariale şi a drepturilor băneşti“, a declarat Tăriceanu. Vosganian preferă creşterile de salarii La momentul declaraţiei, premierul nu era însă la curent cu intenţia subordonatului său Varujan Vosganian, de a include, cu timpul, aceste bonificaţii în salarii. „Dacă aceste drepturi băneşti intră în salariu, ele nu se mai supun arbitrariului, iar salariatul are o altă capacitate de a garanta la o bancă atunci când doreşte să ia un credit şi asta îi foloseşte şi mai mult la pensii“, argumentează ministrul de finanţe.

Acesta susţine că motivul pentru care s-a renunţat la tichetele cadou este faptul că acestea „creau probleme delicate pentru administraţiile locale“. Adică, nu toţi salariaţii primeau aceste bonificaţii şi nu era clar pe ce criterii se acordau: venituri modeste, performanţe profesionale sau influenţă administrativă.   „Anulaţi ordonanţa!“ Federaţia Educaţiei Naţionale şi sindicatele din administraţie sunt printre primii care au criticat dur măsura, acuzând că aceasta loveşte dur în profesori, cerând anularea ei. Reacţii dure au venit şi din partea politicienilor şi a primarilor, cei mai indignaţi fiind Neculai Onţanu, primarul sectorului 2 din Bucureşti, liberalul Andrei Chiliman, de la sectorul 1, Dorin Florea din Târgu-Mureş, şi preşedintele PDL Emil Boc.

Radu Mazăre, edilul Constanţei, susţine că 3.500 de constănţeni nu vor primi bonurile, deşi fuseseră prevăzuţi bani la buget. „Avem un număr de profesori care au apucat să primească aceste tichete cadou şi unii au apucat să le şi cheltuiască. Să fie sănătoşi, le urez un Paşte fericit. Dar 670 de profesori nu au apucat să intre în posesia tichetelor“, descrie acesta situaţia din municipiu.