Evenimentul Zilei > Social > Tichete electronice pentru masă caldă. Cine sunt beneficiarii și despre ce sumă este vorba
Tichete electronice pentru masă caldă. Cine sunt beneficiarii și despre ce sumă este vorba

Tichete electronice pentru masă caldă. Cine sunt beneficiarii și despre ce sumă este vorba

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență privind acordarea de „tichete electronice pentru masă caldă”, în valoare nominală de 180 de lei pe lună. Este vorba de bani europeni pentru mai multe categorii sociale.

 

Pentru a beneficia de acest ajutor, trebuie îndeplinite mai multe condiții.

Astfel, beneficiarii acestui proiect sunt persoanele care au venituri la nivelul pensiei minime sociale, în vârstă de 75 de ani impliniți sau peste această vârstă. De asemenea, sunt vizate și persoanele sau familiile fără adăpost, inclusiv cele care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.

Regulile în ceea ce privește utilizarea tichetelor electronice pentru mesele calde sunt următoarele:

Acestea nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar și pot fi utilizate doar pe teritoriul României.

De asemenea se interzice unităților afiliate, acordarea unui rest de bani la tichetele electronice pentru mese calde.

În ceea ce privește utilizarea acestora, acestea pot fi folosite doar la unitățile afiliate care au încheiat contracte de prestări servicii/protocoale cu unitatea emitenta.

Tichetele electronice pentru mesele calde sunt valabile 12 luni de zile.

Iată și Proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete electronice din fonduri externe nerambursabile precum și unele măsuri de distribuire a acestora.

De aceste tichete ar urma sa beneficieze:

a) persoanele  care au venituri la nivelul pensiei minime sociale, în vârstă de 75 de ani impliniți sau peste această vârstă;
b) persoane/ familii fără adăpost (inclusiv persoanele/ familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale).

Reguli aplicabile pentru tichetele electronice pentru masă caldă:

Tichetul electronic pentru mese calde are perioada de valabilitate de un an de la dată emiterii.
Valoarea nominală a unui tichet electronic pentru masă caldă pentru destinatarii finali în cadrul S.N.S.P.V.P.A este de 180 de lei/lună.
Tichetele electronice pentru mese calde emise nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar;
Tichetele electronice pentru mese calde pot fi utilizate de către destinatarii finali doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai în scopul pentru care au fost emise, conform instrucțiunilor Beneficiarului;

Se interzice unităților afiliate, acordarea unui rest de bani la tichetele electronice pentru mese calde;
Tichetele electronice pentru mese calde vor fi alimentate lunar, exclusiv cu valoarea nominală prevăzută la alin.1;
Tichetele electronice pentru mese calde pot fi utilizate numai la unitățile afiliate care au încheiat contracte de prestări servicii/protocoale cu unitatea emitentă selectată de către Beneficiar;

Valoarea tichetului electronic pentru masă caldă poate fi actualizat anual prin hotărâre a Guvernului adoptată cu cel puțîn 90 de zile înainte de încheierea anului calendaristic pentru anul calendaristic următor.