Ți se face „pielea de găină”. Ce explicații au specialiștii
- Magda Spiridon
- 4 octombrie 2020, 08:30
Auzim deseori expresia „mi se face pielea de găină”. Experimentăm senzația pe propria piele când ne e tare frig sau când suntem profund emoționați. Iată care e explicația.
„Pielea de găină”, arată cercetătorii, e un mecanism de apărare ancestral. Ce înseamnă, de fapt, „piele de găină”? Când e frig sau când trecem printr-o emoție puternică firele de păr de pe corp se ridică și se formează mici umflături pe suprafața pielii noastre, la baza acestor fire de păr. În acel moment pielea noastră seamănă cu cea a găinilor jumulite de pene.
Această reacție este un mecanism de apărare cunoscut drept horripilari (termenul provine din limba latină și înseamnă a avea părul ridicat. De aici provine și verbul a oripila).
În cazul unei scăderi bruște de temperatură, când ieșim din cada de baie sau din piscină, de exemplu, receptoarele de temperatură repartizate pe pielea noastră (corpusculii Krause) avertizează creierul de schimbare, care trimite un mesaj către sistemul nervos. Acesta din urmă ordonă mușchilor erectori situați la baza fiecărui fir de păr să se încordeze, pentru a ajuta adaptarea imediată la noile condiții, potrivit retetesivedete.ro.
La om, această contracție permite încălzirea epidermei, ca și în cazul animalelor. Firele de păr permit aerului să pătrundă și se creează astfel un strat izolant ce protejează de frig. Cu toate că nu mai suntem atât de „păroși” precum strămoșii noștri, corpul uman a păstrat acest mecanism de apărare.
Legătura dintre emoții și „pielea de găină”?
„Pielea de găină” poate apărea și în cazul unei emoții puternice, de frică sau de plăcere. Mitchell Colver, cercetător în domeniul psihologiei experimentale la Universitatea de Stat din Utah, studiază reacțiile fizice pe care le provoacă muzica atunci când generează o senzație de plăcere. O astfel de reacție este frisonul (denumit și „orgasmul pielii”) care se vede prin apariția „pielii de găină”.
Citiți continuarea pe retetesivedete.ro