Într-un interviu acordat pentru SpotMedia, scriitorul francez Thierry Wolton, autorul unei trilogii despre comunism, vorbește despre regimul sângeros al lui Putin, dar și despre scenariile cu privire la războiul declanșat de Putin. Acesta spune: „Intrăm mai degrabă într-un război de uzură, în care toate loviturile vor fi permise, dar fără a trece o linie roșie, sau cel puțin așa sperăm, pentru că atunci explozia ar putea fi globală”.
Thierry Wolton: Izolat, încurcat, Putin trebuie că se teme mai presus de toate de cei de lângă el, de cei care l-au adus la putere, care profită cu el de această putere, secta KGB-mafiotă care a confiscat Rusia în scopuri proprii, pentru a se îmbogăți revoltător. Ei sunt cei care pot pune punct acestei aventuri nebunești, ce riscă să-i ruineze. Putin nu trebuie să privească înainte, ci înapoi, pentru a putea para o lovitură, spune scriitorul francez.
Până nu rusifică Ucraina, nu se va opri, decât dacă îl oprim noi
Întrebat despre miza lui Vladimir Putin și până unde va merge, şi dacă dorește cu adevărat o reconstrucție a URSS în această Nouă Rusie, scriitorul a explicat:
Nu este vorba atât de reconstrucția imperiului sovietic care îl obsedează, cât de gloria Rusiei, vrea ca ea să redevină marea națiune care a fost în epoca URSS și a înghețului socialist din estul Europei. Această nostalgie îl obsedează. Ca dovadă, rescrierea cărților de istorie în regimul său. Secolul al XX-lea văzut de el se oprește la Marele război patriotic, așa cum îl numea propaganda sovietică, pe care o preia. Era epoca în care țara strălucea pentru că a oprit expansiunea germană. De unde și admirația pe care i-o poartă lui Stalin.
Astăzi, când Putin vorbește de denazificarea Ucrainei, ne putem întreba dacă logica lui nu este blocată în acea epocă și dacă nu aspiră să fie noul Vojd (nume în rusă, care înseamnă ghid, echivalentul lui Führer - n.red.), nume dat lui Stalin, al tuturor Rusiilor. În orice caz, vrea o Rusia mare, respectată pentru forța ei, oricare ar fi prețul pe care trebuie să-l plătească alte popoare.
În acest sens, el vrea să recupereze ceea ce i se pare indispensabil. Imixtiunile lui în mai multe conflicte din lume (din Orientul Apropiat, din Africa) fac parte din această proiecție a grandorii. La fel, dominația asupra Bielorusiei și asupra republicilor din Asia centrală. Ocupațiile militare din Georgia și Crimeea, de asemenea. A (re)înșfăca Ucraina este cireașa de pe tort, îndrăznesc să spun.
Cine ar putea să-l îndepărteze de la putere, societatea civilă sau oligarhii?
Întrebat de jurnalista Magda Grădinaru despre modul cum ar putea fi înlăturat de la putere Vladimir Putin, scriitorul este de părere că acesta se teme, mai ales de cei din apropierea sa, de cei care l-au adus la putere, KGB-mafiotă care a confiscat Rusia.
Pretenția lui de a denazifica Ucraina arată în ce fel este prizonierul unei logici stupide, pe care puține țări o pot urma. El a crezut prostește, acesta este cuvântul potrivit, că, arătând vechea sperietoare nazistă, lumea va înțelege cruciada lui în numele răului cu care trebuie luptat.
Dar cine mai poate crede, în zilele noastre, că aceia care conduc Ucraina sunt imitatorii lui Hitler? Nazismul a servit drept paravan pentru ca Uniunea Sovietică să-și justifice cele mai rele dintre crime și antifascismul a fost un alibi pentru a putea răspândi comunismul în lume. Dar asta e istorie veche. Puterea rusă se ridiculizează cu această retorică.
Uitați-vă la prudența Chinei, la tăcerea Iranului, doi dintre potențialii aliați ai lui Putin. Izolat, încurcat, el se teme mai presus de toate de cei de lângă el, de cei care l-au adus la putere, care profită cu el de această putere, secta KGB-mafiotă care a confiscat Rusia în scopuri proprii, pentru a se îmbogăți revoltător.
Ei sunt cei care pot pune punct acestei aventuri nebunești care riscă să îi ruineze. Putin nu trebuie să privească înainte, ci înapoi, pentru a putea să prevadă o lovitură. În ceea ce privește poporul rus, fără îndoială disperat să fie anatemizat de celelalte națiuni, rușinat de ceea ce se întâmplă, el este acum prea slăbit, prea terorizat pentru a putea fi o amenințare, pe termen scurt. Dar catastrofa economică anunțată poate să grăbească revolta oamenilor în stradă.
Un nebun este mereu imprevizibil și greu de îmblânzit. În concluzie, viitorul lui Putin nu e tocmai roz, este concluzia renumitului scriitor francez. Interviul, integral, îl puteți citi pe site-ul Spotmedia.ro.