Editura Evenimentul si Capital

Theodor Stolojan, premierul celor 400 de zile de „echilibru dinamic” | Serial EVZ - "Foști premieri"

Theodor Stolojan, pe bicicletă
Autor: | | 3 Comentarii | 2267 Vizualizari

Neimplicat politic, cu mandat limitat, cele 13 luni în care Theodor Stolojan a condus Guvernul, în perioada 1991-1992, au fost marcate de măsuri economice precum recapitalizarea băncilor sau naționalizarea valutei

Chiar dacă nu i-ai cunoaște CV-ul, îți dai seama din primele minute că Theodor Stolojan este de formație economică: explică cu precizie, contextualizat, deciziile guvernării și descrie aproape matematic cele 400 de zile în care a fost premier: „echilibru dinamic”.

Stolojan a fost premier în perioada octombrie 1991- noiembrie 1992, imediat după ce Guvernul Roman a picat din cauza Mineriadei din septembrie.

„Cu minerii la poartă, care spuneau că nu au ce da mâncare la copii, care tocmai au dat un guvern afară, lucrurile nu erau deloc simplu de gestionat”. Stolojan povestește că, în momentul în care Iliescu i-a făcut propunerea de a fi premier, avea deja biletele de avion cumpărate pentru a pleca la Banca Mondială.


FOTO: Theodor Stolojan a fost candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2000. Șeful partidului era Valeriu Stoica„Partidele căutau pe cineva care să gestioneze activitatea guvernului pe o perioadă de timp, m-a sunat Iliescu și mi-a spus că eu sunt alegerea. A contat mult faptul că voiam să plec la Banca Mondială, nu eram văzut ca o amenințare și lucrasem la proiectul de reformă. Nimeni nu se gândea că vom sta 400 de zile”.

Multe lucruri puteau fi făcute mai bine

Întrebat despre două decizii majore și controversate din mandatul său, recapitalizarea băncilor și naționalizarea valutei, Stolojan recunoaște: „Sigur că sunt multe lucruri care puteau fi făcute diferit mult mai bine. Băncile au rămas fără capital, personalul nu avea experiența necesară unei economii de piață. Trebuia să facem un lucru pe care nu l-am știut: atunci când restructurezi, trebuie să schimbi conducerea, îi credeam pe toți oameni corecți. Câștigam bani frumoși la Banca Mondială și am investit 15.000 de dolari în Banca Agricolă pe care i-am pierdut”. Stolojan a povestit și cum reprezentanții Băncii Mondiale au luat bătaie de la mineri, în septembrie 1991. „Atunci când au venit minerii, în septembrie 1991, printre alții care au luat bătaie, din greșeală, evident, au fost și reprezentanții Băncii Mondiale. Au primit ordin să părăsească România și FMI și BM, și ne-am trezit în toamna lui 1991, fără rezerve valutare, fără linie de credit, nimeni nu voia să acorde un credit României și a trebuit să luăm măsurile respective, inclusiv așa-zisa confiscare a valutei”.

Un funcționar încasa 500 de mărci ca să programeze o audiență

Mărturisește că cel mai plăcut moment al guvernării a fost cel în care a prezentat raportul asupra guvernării, în Senat, în 1992, pentru că„ne-am dat seama că am făcut o treabă bună”. „În perioada aceea s-a aprobat Constituția, s-au ținut alegerile din 1992, alegeri libere, s-a progresat pe linia liberalizării, a cadrului de privatizare, a apărut prima televiziune liberă, SOTI. Au mai fost conflicte, Cosma a intrat în Senat cu o gardă pretoriană, dar am reușit să nu avem o întrerupere a activității”. Pe de altă parte, Stolojan recunoaște că s-au întâmplat multe lucruri pe care nu le putea stăpâni, dar care aveau loc sub responsabilitatea sa. „Am aflat întâmplător că un funcționar din guvern încasa 500 de mărci ca să programeze o audiență”


FOTO: Theodor Stolojan, împreună cu Traian Ungureanu, în campania pentru alegerile europarlamentare din 2009Mergea cu metroul

Atunci când era premier, Stolojan obișnuia să mai meargă cu metroul. „În momentul în care îți e frică de oameni ar fi momentul să ieși din politică. Oamenii erau pozitivi, aveau o problemă, încercau să explice, unii puneau întrebări: de ce ai făcut asta?”.

„Nu am avut nicio reținere să-l susțin pe Iliescu”

Decizia de a-și anunța susținerea pentru candidatura lui Ion Iliescu în cursa prezidențială din 1996 a generat numeroase comentarii critice la adresa sa. „Recunosc valoarea unde ea există”, a spus Stolojan despre Iliescu, fraza fiindu- i reproșată și la mulți ani după. „Eu deja aveam 4 ani la Banca Mondială, contractul meu era pe doi ani, mai aveam încă doi ani. PSD mi-a propus să mă înscriu în partid, să candidez la Parlament și să îl susțin pe Iliescu”, a povestit Stolojan.


FOTO: Ion Iliescu și Theodor Stolojan se apreciau profesional reciprocFostul premier a afirmat că i-a informat pe social-democrați că vrea să continue la Banca Mondială, dar că a dorit să își anunțe susținerea pentru Iliescu pentru că a avut o bună cooperare cu el. „În perioada celor 400 de zile nu am avut nicio ingerință în activitatea de guvernare, am cooperat cu el foarte bine, m-a susținut în decizii grele după ce îi explicam ce vreau să fac”, a punctat Stolojan. „Nu am avut nicio reținere să-l susțin pe Iliescu”, a adăugat Stolojan.

Celor care afirmă că Ion Iliescu este „un criminal”, Stolojan le răspunde: „Cei care spun acum că e un criminal, în decembrie 1989 stăteau în fața televizorului și îl așteptau pe Iliescu să le spună ce se va întâmpla cu România”. De altfel, și la formarea Guvernului, în 1991, Stolojan a povestit că nu s-a dezis de Iliescu. Povestește întâlnirea cu Corneliu Coposu, pe atunci președinte al PNȚCD, care l-a întrebat dacă va fi complet independent de Iliescu. „I-am răspuns: domnule, nu poți fi complet independent de Iliescu, e președintele țării. Oricum, Coposu nu voia să intre, de fapt, în guvern”.


ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI