Galeria Romană, din București, propune pentru vara aceasta o expoziție îndrăzneață și fascinantă: „Theatrum mundi” - cabinet de curiozități
O instalație, o poveste, o călătorie. Depinde de imaginația privitorului. Pictură, sculptură, tapiserie, dantelărie în hârtie prețioasă, texte înscrise pe plastic, personaje uriașe din lemn, lucrări de doar câțiva centimetri; lucrări în metal, lemn înțintat, memorie, amintiri și invitații la visare. Un amalgam, un spațiu plin de ciudățenii… Vernisajul expoziției a avut loc joi, 22 iunie, în curtea Galeriei Romane, o altă abordare, care, astfel, a devenit sala din care vizitatorii să poată privi scena.
Sculptorul Constantin Țînteanu a vorbit despre cu riozități și felul în care acestea au devenit artă: „Teatrul lumii sau teatrul memoriei, după cum mai este cunoscut cabinetul de curiozități, este în oponență cu lumea aflată în continuă mișcare și turbulență. Într-o lume în care orizonturile sunt foarte limitate și oamenii circulă foarte puțin, în care lumea se reduce doar la ceea ce se vede cu ochiul liber, cabinetul deschide ferestre spre ținuturi exotice și misterioase. Astfel, sunt dezvăluite tărâmuri nebănuite, cu animale ciudate și nemaivăzute, locuri de la capătul lumii, cu mistere și magie. Precursor al muzeului modern, cabinetul ne arată un fascinant univers al obsesiilor şi pasiunilor, al ambiţiilor şi vanităţilor, un loc în care dorinţa de cunoaştere este de nestăvilit. (…)”.
Orice explicație fantezistă, plauzibilă
Iar cel de la Galeria Romană, „cabinetul propus de noi vrea să fie locul în care privitorul să dorească să cunoască povestea din spatele fiecărui exponat. Să ceară lămuriri. Cabinetul ideal este acela în care orice explicație fantezistă este plauzibilă”, a încheiat sculptorul.
Ion Grigorescu a răspuns curiozității legate de exitența lucărilor membrilor Grupului Prolog în această expoziție. „Cum se poate ca tradiția lui Paul Gheraism să stea în teatru, în curiozități? Opera de artă, așa cum o concepem cei din Prolog, nu este o operă de artă care să fie completă, este un început. Și atunci, faptul că ne întindem către un vecin, alt artist, că împrumutăm ceva de la el, că-i dăm ceva... se face așa o întindere, o relaxare. Opera nu e terminată, nu e încheiată.”
Monica Andronic și Emil Ene, de la Galeria Romană, invită iubitorii de artă la o călătorie într-o lume fascinantă.
Cine expune
În cadrul expoziției expun: Constantin Flondor, Horea Paștina, Christian Paraschiv, Ion Grigorescu, Mihai Sârbulescu, Matei Lăzărescu, Valentin Scărlătescu, Dan Mohanu, Cristian Dițoiu, Constantin Ținteanu, Mircea Roman, Ruxandra Grigorescu, Bogdan Vlăduță și Florentina Voichi.