The Times: Potrivit unor sondaje ale Kremlinului recent dezvăluite, rușii „nu prea mai gustă” războiul din Ucraina

The Times: Potrivit unor sondaje ale Kremlinului recent dezvăluite, rușii „nu prea mai gustă” războiul din Ucraina Sursa foto: Twitter

Potrivit unor sondaje de opinie ale Kremlinului recent dezvăluite, numărul rușilor în sprijinul continuării războiului din Ucraina a scăzut într-o mod dramatic, doar 1 din 4 repondenți exprimându-și un asemenea sprijin.

În iulie, 57% dintre repondenți afirmau că doresc ca trupele rusești să rămână în Ucraina. Procentul s-a redus acum la 25%. Sprijinul față de negocieri, care să pună capăt acestui conflict care durează de nouă luni, a crescut și el de la 32% la 55%.

Rezultatele sondajelor, efectuate de Serviciul Gărzilor Federale ale Kremlinului, au fost obținute de Meduza, o pagină web a opoziției ruse. Administrația prezidențială efectuează regulat asemenea sondaje de opinie în folosul exclusiv al președintelui Putin și al altor înalți oficiali, scrie thetimes.co.uk.

Scăderea sprijinului față de ceea ce Putin spunea că ar fi o “operațiune militară specială” în Ucraina survine după un proiect devenit extrem de nepopular, după pierderile masive din rândul armatei și după o umilitoare serie de înfrângeri înregistrate pe câmpul de luptă. Presupuse atacuri cu obuze ale ucrainenilor au dus totodată și la moartea unui număr de oameni din localități rusești de frontieră, potrivit declarațiilor unor oficiali pro-Kremlin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Denis Volkov, șeful Centrului Levada, un institut independent de sondaje, a spus că deși majoritatea rușilor mai sprijină încă decizia Kremlinului de invadare a Ucrainei, ei nu doresc să participe personal la lupte. “Oamenii au considerat toate astea ca pe un lucru care nu îi privește. Acum pericolele au crescut, iar oamenii vor să înceapă tratative (de pace)”.

Sute de mii de ruși au fugit din țară începând din luna septembrie, după ce Putin a anunțat mobilizarea la nivelul întregii țări. Nemulțumirile sunt în creștere și printre oamenii din cadrul forțelor armate. Primul caz penal – împotriva unui soldat mobilizat care însă a refuzat să lupte în Ucraina – a fost deschis săptămâna trecută. Soldații care refuză să respecte ordinele riscă până la trei ani de închisoare.

Iuri Degtiarev, care a fost arestat la o bază militară rusească din regiunea Belgorod, a refuzat să ajungă “carne de tun”, după cum a declarat soția sa, Tatiana, în presa de opoziție. Ea s spus că el fusese concentrat în septembrie, după care a fost trimis în estul Ucrainei fără să aibă “niciun fel de experiență de luptă” și “fără să fi fost instruit adecvat”.

Săptămâna trecută, Putin a încercat să răspundă acestui val de nemulțumiri întâlnindu-se, la Kremlin, cu mamele unor soldați ruși. Câteva femei, unele în doliu, au fost depistate ca fiind membre ale unor organizații credincioase Kremlinului. În declarațiile televizate, Putin le-a spus că este mai bine ca fiii lor să moară în Ucraina decât „din cauza consumului de vodcă”.

În cursul demonstrațiilor anti-război, înregistrate în Rusia în februarie și martie, peste 15.000 de oameni au fost arestați, dar nu s-au mai înregistrat proteste la asemenea scară după ce Kremlinul a început anihilarea opoziției. (Rador)