Jurnalistul Daniel Hannan, europarlamentar conservator englez din 1999, susţine, într-un editorial publicat pe site-ul ziarului "The Telegraph" că evoluţiile din România din ultimele săptămâni sunt un motiv de îngrijorare pentru întreaga Uniune Europeană.
"Totul a început cu măsurile de austeritate. În ianuarie, România a devenit a patra ţară din UE unde guvernul a căzut din cauza măsurilor impuse de Bruxelles", îşi începe Hannan editorialul. Jurnalistul prezintă apoi schimbările de pe scena politică românească.
"Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut lui Mihai Răzvan Ungureanu, un independent, să formează un minister care ar putea impune restricţii bugetare. Partidele de stânga au reuşit apoi să îl dea jos pe acest prim-ministru şi să formeze o administraţie eterogenă - unită, în mare parte, prin ostilitatea faţă de fosta conducere - sub socialistul Victor Ponta", mai scrie jurnalistul.
"Guvernul Ponta a demonstrat imediat că nu va fi deranjat de politeţurile constituţionale. A condus ţara prin ordonanţe de urgenţă, anexând instituţii ale statului, care ar fi trebuit să răspundă în faţa preşedinţiei, şi prelunând controlul asupra televiziunii naţionale, dar şi încercând să schimbe sistemul de vot. O comisie care investiga acuzaţiile de plagiat asupra tezei de doctorat a lui Victor Ponta a fost imediat dizolvată", se menţionează în The Telegraph. "Liderii europeni sunt îngroziţi" Daniel Hannan aminteşte măsurile controversate luate de guvernul condus de Victor Ponta, toate "încălcând procedurile constituţionale".
"Săptămâna trecută, regimul Ponta a înlocuit Avocatul Poporului şi pe cei doi lideri ai camerelor parlamentare, încălcând procedurile corecte de fiecare dată. A început apoi procedura de demitere a preşedintelui şi a încercat să schimbe legile electorale pentru a se asigura că referendumul va avea succes", mai scrie britanicul.
"Lideri europeni sunt îngroziţi, însă nu ştiu exact cum să reacţioneze. La urma urmei, nici ei nu sunt sfinţi în această privinţă. Bruxelles îşi extinde juristicţia în zone care nu sunt permise de tratate, regularizând aceste acţiuni cu întârziere chiar şi de câţiva ani. Când guvernul maghiar a luat decizii asemănătoare unei dictaturi, deşi mai puţin flagrant în ceea ce priveşte dobândirea puterii, a primit susţinerea Popularilor Europeni. Acum, într-o întoarcere spectaculoasă de atitudine, Partidul Popular European critică, în timp ce Socialiştii - atât de vocali în cazul Ungariei - au decis să tacă", susţine jurnalistul. "România este la marginea Europei, însă nemulţumirile balcanice, dacă sunt lăsate nerezolvate, au un obicei de a ajunge în agenda tuturor. Problemele din România sunt şi ale noastre", a concluzionat Hannan. Le Monde: "Bucureştiul va rata fără îndoială intrarea în spaţiul Schengen" Articolele critice despre România au apărut azi şi în alte publicaţii străine. Cele mai multe dezbat pe larg raportul MCV şi criticile Comisiei Europene. Cu un asemenea bilanţ, Bucureştiul va rata fără îndoială unul dintre principalele sale obiective şi anume forţarea intrării în spaţiul Schengen, scrie Le Monde. Associated Press trage un semnal de alarmă în privinţa fondurilor europene, care ar putea fi tăiate în urma rapoartelor negative repetate. Uniunea Europeană a emis critici severe la adresa Guvernului României, una dintre cele mai noi şi mai sărace ţări membre, afirmând că maşinaţiile politice de aici au subminat democraţia tânără a ţării. UE a cerut extinderea monitorizării pentru a se asigura respectarea statului de drept. UE se luptă să împiedice decăderea standardelor democratice în rândul unor state membre. Situaţia tumultoasă din România ridică semne de întrebare despre capacitatea României de a respecta înţelegerile cu UE şi FMI, scrie şi Wall Street Journal.