Ponta a mai adăugat că după 20 de ani de "timp pierdut", criza politică din ţara noastră se apropie de final. 
"Aceasta probabil este cea mai mare criză din ultimii zece ani, dar toate instituţiile, inclusiv Curtea Constituţională, Parlamentul şi Guvernul au dovedit că sunt solide şi cred că partea cea mai grea a trecut. După această vară călduroasă, vom intra într-o situaţie de normalitate şi vom dovedi că toate angajamentele noastre europene vor fi respectate", a spus Ponta.
"Când am preluat funcţia, pe 7 mai, am fost absolut convins că puteam coabita cu preşedintele Băsescu, pentru că urma să îşi încheie mandatul şi nu mai poate candida pentru altul. Am ajuns la actuala criză pentru că era aproape imposibil să avem o coabitare normală", a adăugat Victor Ponta. Acesta a dat asigurări că, în cazul în care Curtea Constituţională va invalida referendumul de demitere, iar Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni, va încerca încă o dată să "coabiteze" cu şeful statului.
"Dacă domnul Băsescu se limitează la a-şi exercita doar puterile pe care i le conferă Constituţia, totul va fi în regulă. Dar domnul Băsescu e o personalitate foarte puternică. Ca fost căpitan de vas, în ADN-ul său nu există capacitatea de a coopera cu nimeni. Trebuie să se rezume doar la artibuţiile pe care i le conferă Constituţia, iar acestea sunt limitate", a mai declarat premierul.
În urmă cu două săptămâni, Victor Ponta afirma că va face tot posibil să nu mai interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni.
De asemenea, pe 16 iulie, invitat la Realitatea TV şi întrebat de o telespectatoare, dacă se va schimba ceva în sistemul de salarizare, Ponta a răspuns: "Noi am adoptat şi oamenii au încasat acum, luna aceasta, jumătate din banii pe care i-a tăiat Traian Băsescu. Am spus foarte clar şi vom face acest lucru în decembrie: a doua jumătate. Am spus că începem şi dăm pensiile înapoi, din prima lună, din iunie oamenii au început să-şi primească pensiile înapoi. Acum eu nu ştiu ce o să facă domnul Băsescu dacă se întoarce la Cotroceni. Sper să mă lase să promulg ordonanţa cu încasarea TVA doar după ce încasez factura, sper să mă lase, să promulge legea privind ordonanţa privind şomerii sub 25 de ani care nu mai plătesc CAS-uri. Dar mă pot aştepta la orice de la domnul Băsescu, de asta vă spun că, practic, între noi coabitarea nu va fi posibilă".