The Guardian: Romii sunt victimele „rasismului ecologic” în UE. Inclusiv în România!

The Guardian: Romii sunt victimele „rasismului ecologic” în UE. Inclusiv în România!

Criza de sănătate a făcut să scadă nu numai “acțiunile” ONG-urilor care se ocupă de protecșia imigranților, ci chiar și influența pe care o exercită presa progresistă. Cu granițele îmchise din cauza pandemiei, progresiștii au neapărată nevote de niște victime de salvat, așa că s-au întors, din nou, la problemele romilor. Iată ce scrie The Guardian despre „rasismului ecologic” din UE și situația disperată a unor comunități roma din România.

El a identificat patru comunități distincte de romi care trăiesc la Pata-Rât: primul grup a venit în anii '60, iar cel mai recent a sosit un grup în 2013, când localnici romi din Cluj-Napoca au fost evacuați din centrul orașului. Cea mai puțin norocoasă comunitate dintre cele patru trăiește chiar pe suprafața gropii de gunoi, unde apa, aerul și solul sunt extrem de poluate. „E un iad viu, mai ales pentru copiii care se nasc aici. E un ghinion să te naști la Pata-Rât”, a declarat Nodis.

Dar Pata-Rât nu este un caz excepțional. Cercetătorii au identificat și alte comunități rome care trăiesc lângă sau în gropi de gunoi la Fakulteta, lângă Sofia. La periferia orașului transilvănean Turda familii de romi trăiesc într-un fost sit industrial contaminat cu mercur. Deloc surprinzător, romii incluși în cele 32 de studii de caz sunt vulnerabili la boli respiratorii și infecțioase, accidente și depresie.

Pe de altă parte, comunitățile de romi care nu trăiesc pe terenuri degradate riscă evacuarea, fără drept de apel legal. Aproximativ 100 de localnici romi din Constanța, în România, au fost forțați să se mute pentru a se putea construi o stațiune de vacanță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Patrizia Heidegger, coautoare a raportului și directoare pentru politici globale și sustenabilitate la EEB, a declarat că cele 32 de cazuri nu sunt decât vârful aisbergului.

Refuzul serviciilor de bază persistă, în ciuda faptului că o comunitate de romi e stabilită într-un sat ori oraș de mulți ani. Absența apei și instalațiilor sanitare „nu se datorează faptului că ei n-au trăit în acel loc mult timp. Este cu adevărat o neglijare totală a cartierelor cu populație romă”.

Problema e agravată și de faptul că comunitățile rome sunt adesea învinovățite pentru poluarea și degradarea terenurilor, a declarat ea.