O echipă de arheologi condusă de celebrul egiptolog Zahi Hawass a descoperit peste 50 de sarcofage de mare valoare în necropola Saqqara. Sunt o mărturie milenară despre Noul Regat.
Tezaur arheologic în Egipt! Noi comori arheologice, între care un templu funerar datând de peste 2.500 de ani, au fost descoperite în necropola Saqqara, situată la sud de Cairo, au anunţat sâmbătă autorităţile.
Potrivit Ministerului Turismului şi Antichităţilor, aceste "descoperiri majore" făcute de o echipă de arheologi condusă de celebrul egiptolog Zahi Hawass, cuprind peste 50 de sarcofage.
Din tezaur face parte și templul funerar al reginei Nearit
Sarcofagele din lemn din perioada Noului Regat (sec. XVI-XI î.H.) au fost găsite în 52 de puţuri funerare de 10- 12 metri adâncime, precizează un comunicat. Egiptologul a informat că au fost descoperite „templul funerar al reginei Nearit, soţia regelui Teti", precum şi 3 depozite din cărămidă.
Situl Saqqara, unde se află zeci de piramide, mănăstiri antice sau locuri de înmormântare pentru animale, este o vastă necropolă a vechii capitale egiptene Memphis. Fosta capitală este înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO.
Potrivit lui Hawass, descoperirea pune într-o nouă lumină ceea ce se știa despre istoria Saqqara în timpul Noului Regat. Noile comori arheologice au fost găsite în apropiere de piramida unde este înmormântat regele Teti, primul faraon al dinastiei a VI-a din Vechiul Regat.
Egiptul a anunţat, în noiembrie, cea mai importantă descoperire din 2020: peste 100 de sarcofage intacte. Sicriele din lemn sigilate, descoperite în acelaşi timp cu statui de zeităţi, datează de peste 2.500 de ani. Ele aparțin celor mai înalţi responsabili din perioada târzie şi perioada ptolemeică a Egiptului Antic.
Următorul obiectiv, un alt tezaur: Marele Muzeu Egiptean
Tezaur arheologic de excepție! Ministrul Turismului şi Antichităţilor, Khaled al-Anani, declara atunci că "Saqqara nu şi-a dezvăluit încă" toate tainele. Țara speră ca aceste descoperiri arheologice să stimuleze turismul. Sectorul s-a confruntat numeroase dificultăţi de la revoluţia din 2011 până la pandemie.
Autorităţile speră să inaugureze anul acesta, după amânări succesive, Marele Muzeu Egiptean pe platoul Giza, unde se află celebrele piramide. În ultimii ani au fost realizate multe săpături la Saqqara, unde se află piramida în trepte a lui Djoser, una dintre primele construcţii din Egiptul Antic. Arheologii speră să găsească aici atelierul de fabricare al sarcofagelor din lemn pentru mumii.
Sursa: New Straits Times