Tânărul folosesşte mai întâi un aparat pentru măsurarea parametrului apei numit TDS (Total Solide Dizolvate reprezintă valoarea greutăţii tuturor solidelor – minerale, săruri sau metale – care sunt dizolvate într-un volum dat de apă. „Valoarea normală pentru o apă potabilă este undeva la 40 (de parti per milion)”, spune tânărul constăţean. Din punctul său de vedere o singură apă trece acest test. Aceeaşi apă trece şi testul de poluare efecutat cu ajutorul aparatului pentru electroliză. În realitate însă lucrurile nu stau chiar aşa cum susţine constănţeanul care nu face decât să reia, într-un decor mai prietenos, teste similare efecutate cu ani în urmă din breasla selectă a savanţilor de internet.

Testele efectuate cu aparatul introdus dezinvolt dintr-un pahar în altul nu arată cât de nocivă este apa ci doar faptul că în apă există subsţante dizolvate (TDS). Dar aceste subsţante dizolate pot fi atât substanţe sănătoase, precum calciu şi magneziu, cât şi substanţe nocive.

Mai multe detalii despre cum funcţionează TDS-urile şi metodele de speriat consumatorii de apă din comerţ puteţi citi AICI.

Citește și: