Teste rapide pentru determinarea pesticidelor din alimente. Cât de eficiente sunt

Legume. Sursa foto: Arhiva EvZ

București. Testele rapide pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume și fructe nu sunt eficiente. Autoritățile atrag atenția că instrumentele neomologate dau rezultate greșite și duc în eroare populația.

 

Ministerul Agriculturii face o serie de precizări cu privire la aparatele de testare destinate determinării reziduurilor de pesticide din legume și fructe. Potrivit sursei citate, acestea nu sunt selective și specifice pentru fiecare tip de pesticid.

Testele rapide nu sunt eficiente

Ministerul Agriculturii arată că aceste aparate nu permit identificarea cu acurateţe a reziduurilor şi cantităţilor de pesticide. Testele rapide sunt ineficiente în comparație cu tehnicile cromatografice de laborator. Analizele de laborator pot separa și identifica, dintr-o probă, substantele active la nivel de urme.

Autoritățile transmit că testele rapide nu pot determina rezultate corecte. Drept urmare, prezentarea unor rezultate obţinute cu instrumente neomologate nu fac decât să inducă în eroare populația. Potrivit unui comunicat de presă, România trevbuie să desemneze unul sau mai multe laboratoare de referinţă unde să se facă analize.

Astfel, a fost desemnat ca laborator de referinţă Laboratorul Naţional Fitosanitar. Aici sunt efectuate testele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume, fructe şi cereale. Această structură este responsabilă pentru analizele oficiale fiind acreditat în conformitate cu standardul EN ISO/IEC 17025.

Pesticide. Sursa foto Dreamstime

Explicațiile Ministerului Agriculturii

Testele efectuate în cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide includ identificarea şi cuantificarea a sute de substanţe active. Potrivit Ministerului Agriculturii, aceste rezutate sunt obligatorii pentru identificarea clară a substanţelor active din produsele de protecţie a plantelor şi valoarea exactă a acestora.

Doar astfel, având aceste rezultate, se pot compara testele cu limitele maxime admise (LMA) conform Regulamentului nr. 396/2005/CE privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, precizează Ministerul, buletinele de analiză emis de laboratoarele Autorităţii arată conformitatea/neconformitatea și reprezintă documentul în baza căruia se pot aplica măsurile prevăzute în legislație.

Pesticide. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Testele rapide pot induce populația în eroare

Utilizarea aparatelor de testare rapidă, în vederea determinării reziduurilor de pesticide, nu este eficientă. Testele rapide nu sunt precise și oferă rezultate eronate. Astfel, nu există nici un test rapid omologat pentru detectarea reziduurilor de pesticide.

Potrivit Ministerului Agriculturii doar testele cromatografice de laborator sunt sigure. Acestea permit separarea identificarea şi cuantificarea substanțelor active la nivel de urme.

„Aceste tehnici sunt recunoscute şi folosite în toata lumea, inclusiv în România şi în Uniunea Europeană pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Doar rezultatele obţinute prin aceste tehnici pot fi folosite în luarea/impunerea unor masuri legale. În concluzie, MADR, prin ANF, informează că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte, prezentarea în spaţiul public a unor aşa zise rezultate obţinute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populaţiei”, arată ministerul.