Evenimentul Zilei > Social > Teste rapide pe bază de salivă la redeschiderea școlilor. Anunțul autorităților române
Teste rapide pe bază de salivă la redeschiderea școlilor. Anunțul autorităților române

Teste rapide pe bază de salivă la redeschiderea școlilor. Anunțul autorităților române

Elevii din Italia și Franța au revenit ieri la ore, după vacanța de sărbători, cu introducerea în școli a testelor rapide pe bază de salivă. În țara noastră, elevii vor reveni din vacanța de Paște pe 5 mai, respectiv 10 mai în cazul claselor terminale. Ce spun autoritățile române despre folosirea testelor rapide pe bază de salivă și în școlile din România și posibilitatea ca toți elevii să revină fizic la școală.

Elevii italieni și francezi au revenit a școală, cu teste rapide pe bază de salivă

Autoritățile italiene au anunțat încă de săptămâna trecută că școlile se vor redeschide cu prezenta copiilor în clase începând cu 26 aprilie, iar statul va introduce teste de salivă pentru elevi, a anunțat secretarul de stat pentru educație Rossano Sasso.

”Testele de salivă sunt potrivite pentru copii și se pot utiliza la scară largă. Acestea pot fi integrate cu ușurință în sistemul educațional zilnic și necesită puțin efort. La spitalul Maggiore din Trieste este evaluat un test de salivă care poate determina dacă o persoană este purtătoare a virusului în doar trei minute. Gradul de fiabilitate este de 98 la sută”, anunța secretarul de stat pentru educație din Italia, Rossano Sasso, citat de APA.

Și în Franța, școlile s-au redeschis ieri după o pauză de trei săptămâni și însuși președintele Emmanuel Macron a vizitat o școală din sud-estul Parisului pentru a-și exprima susținerea privind revenirea elevilor la școală, în condiții de siguranță.

O parte din strategia guvernului francez pentru redeschiderea școlilor implică testarea elevilor cu teste rapide pe bază de salivă. Autoritățile franceze au stabilit să înceapă testarea cu 400.000 de teste pe săptămână, pentru a ajunge la jumătatea lunii mai la 600.000 de teste săptămânal. Autoritățile franceze speră că testele și protocolul vor fi suficiente pentru a menține școlile deschise pe parcursul celor 10 săptămâni rămase până la vacanța de vară.

 

Anunțul autorităților române privind folosirea testelor pe bază de salivă în școlile din țară

Elevii din România se întorc din vacanța prelungită de primăvară pe 5 mai, cu excepția claselor terminale care au urmat structura inițială a anului școlar și care vor reveni din vacanță pe 10 mai.

Școala în pandemie covid 19

Introducerea testelor rapide pe bază de salivă și în școlile din România a fost propusă încă de la începutul vacanței prelungite de primăvară. Acum, cu o săptămână înainte de revenirea copiilor în școală, autoritățile române trebuie să ia o decizie pentru a le oferi părinților o minimă garanție privind siguranța sanitară a copiilor.

“În Comitetul Interministerial de joi am făcut această propunere, printr-o adresă scrisă, o solicitare din partea Ministerului Educaţiei, am transpus această idee şi către Ministerul Sănătăţii, solicitare către Ministerul Sănătății şi sunt convins că se vor apleca cu maximă atenţie în condiţiile în care din ce în ce mai multe state europene apelează la soluţia aceasta a testării non-invazive în şcoli. Ultimul exemplu este cel al Italiei, care s-a adăugat exemplului Germaniei, Austriei, Franţei în care aceste teste non-invazive sunt utilizate în şcoli. Ele sunt validate ulterior prin teste PCR, dar sunt un instrument foarte important pentru a asigura protecţia sanitară în şcoli. Este vorba de testarea elevilor care prezintă simptome specifice în timpul procesului de învăţământ, precum şi a elevilor care au luat la cunoştinţă că sunt contacţi ai unor cazuri confirmate”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, referitor la testarea elevilor cu teste rapide pe bază de salivă.

Ministrul consideră că decizia privind introducerea metodei non-invazive de testare în școli trebuie rezolvată până la sfârșitul vacanței e primăvară.

“INSP nu le-a avut validate în metodologie, însă sunt convins că va analiza această posibilitate. Elevii o să revină la școală în 5 mai, cu excepția celor din școli terminale. Ideal ar fi să fie rezolvată până la începutul școlii”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a menționat că Gurvenul “va analiza şi va decide” cine va cumpăra testele, cunoscut fiind faptul că, anterior, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, declarase că ministerul pe care îl conducea nu poate achiziționa teste pentru instituții care nu sunt în subordinea sa.