Testați-vă copiii! Medicii spun că acesta este cel mai important virus despre care nu ai auzit vreodată. Avertisment CNN

Testați-vă copiii! Medicii spun că acesta este cel mai important virus despre care nu ai auzit vreodată. Avertisment CNN Gripă. Sursa: Pixabay

Iarna trecută a fost una grea pentru virusurile respiratorii, dominată de amplificarea RSV, gripă și Covid-19. Însă, exact în momentul în care înceta, un virus puțin cunoscut care provoacă multe dintre aceleași simptome – o infecție pulmonară inferioară, tuse, curgerea nazală, dureri în gât și febră – tocmai își lua avânt.

Cazurile de metapneumovirus uman, sau HMPV, cunoscut în România ca fiind HPIV-4, au crescut în această primăvară, conform sistemelor de supraveghere a virusurilor respiratorii ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. A umplut unitățile de terapie intensivă din spitale cu copii mici și vârstnici care sunt cei mai vulnerabili la aceste infecții. La apogeul său la mijlocul lunii martie, aproape 11% dintre probele testate au fost pozitive pentru HMPV, un număr care este cu aproximativ 36% mai mare decât media sezonieră pre-pandemică de 7%.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor care l-au prins probabil nici nu știau că îl au. Persoanele bolnave nu sunt de obicei testate pentru aceasta în afara unui spital sau a unei urgențe. Spre deosebire de Covid-19 și gripă, nu există niciun vaccin pentru HMPV sau medicamente antivirale care să îl trateze. În schimb, medicii îngrijesc persoanele grav bolnave ținând seama de simptomele acestora.

Virusul hMPV, o amenințare subestimată

Studiile arată că HMPV provoacă la fel de muklte cazuri în SUA în fiecare an ca gripa și un virus strâns înrudit, RSV. Un studiu cu mostre de pacienți colectate pe parcursul a 25 de ani a constatat că aceasta a fost a doua cea mai frecventă cauză de infecții respiratorii la copii, după RSV. Un studiu efectuat în New York pe parcursul a patru ierni a constatat că este la fel de frecventă la vârstnicii spitalizați ca RSV și gripa. La fel ca acele infecții, HMPV poate duce la terapie intensivă și cazuri fatale de pneumonie la adulții în vârstă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Leigh Davidson a contractat metapneumovirus uman în timpul unei sărbători de familie la începutul lunii aprilie. Două săptămâni mai târziu, tușea atât de violent, încât nu putea vorbi la telefon. „Nu am putut să scot mai mult de câteva cuvinte”, a spus Davidson, 59 de ani, un avocat din Baltimore. „Aveam o tuse violentă până la punctul în care aproape că vomitam.”

Tusea era atât de constantă și profundă, încât era convinsă că în sfârșit luase coronavirusul după ce a reușit să-l evite pe tot parcursul pandemiei. Dar a făcut șase teste rapide pentru Covid-19 și toate au ieșit negative. Davidson este imunocompromisă, așa că a fost precaută pe tot parcursul pandemiei. Preocupată de pneumonie, i s-a făcut o radiografie de la o clinică de radiologie din apropierea casei ei și i s-a spus că este clar. Totuși, medicul ei nu a fost mulțumit și a trimis-o la o cameră de urgență pentru mai multe teste. Analizele de sânge au stabilit că avea HMPV. „Ce-i asta, m-am gândit Pentru că sună cu adevărat îngrozitor”, a spus Davidson. „Nu am auzit niciodată de asta.”, scrie CNN.

Cum a fost descoperit virusul

Metapneumovirusul uman a fost descoperit de cercetătorii de virusuri olandezi în 2001. Aceștia au avut 28 de mostre de la copii din Țările de Jos cu infecții respiratorii inexplicabile. Unii dintre copii fuseseră foarte bolnavi și au avut nevoie de ventilație mecanică, dar nu au fost testați pozitivi pentru niciun agent patogen cunoscut.

Cercetătorii au cultivat probele în diferite tipuri de celule de la maimuțe, găini și câini, apoi s-au uitat la culturile la microscop electronic. Ei au văzut ceva ce părea legat din punct de vedere structural de familia paramyxoviridae, un grup de viruși despre care se știe că dă oamenilor boli respiratorii precum rujeola, oreionul și virusul sincițial respirator sau RSV. O privire mai atentă asupra genelor virusului a arătat o rudă apropiată: metapneumovirusul aviar, care infectează păsările. Noul virus a fost numit metapneumovirus uman. Oamenii de știință cred că probabil a sărit de la păsări la oameni la un moment dat și a evoluat de acolo.

Când cercetătorii au testat probe de sânge de la 72 de pacienți care au fost depozitați din 1958, toți au arătat dovezi ale expunerii la virusul misterios, ceea ce indică faptul că acesta a circulat la oameni, nedetectat, de cel puțin jumătate de secol precedent.

Medici și pacienți, infectați fără să știe

Infecțiile respiratorii, sau virusurile gripale sunt principala cauză de deces pentru copiii din întreaga lume și principalul motiv pentru care copiii sunt internați în spitale, dar oamenii de știință nu știu ce cauzează o bună parte dintre ele, spune dr. John Williams, medic pediatru la Universitatea din Pittsburgh, care și-a petrecut cariera cercetând vaccinuri și tratamente pentru HMPV. Williams spune că au existat studii epidemiologice ample efectuate în anii 1950 și ’60, care analizează cauzele infecțiilor respiratorii.

„Practic, au putut identifica un virus la oameni doar la aproximativ jumătate din cei testați. Și astfel întrebarea a fost: „OK, ce rămâne cu acea jumătate?””, a spus el. Metapneumovirusul uman nu ține cont de toți virusurile necunoscute, dar este o proporție semnificativă - aproximativ la fel de multe cazuri ca RSV sau gripă.

Williams îl numește „cel mai important virus despre care nu ai auzit niciodată”. „Aceștia sunt cei trei viruși majori”, a spus el. „Aceștia sunt cele trei mari riscuri de îmbolnăvire la copii și adulți, capabilesă trimită oamenii în spital și să provoace boli grave, cel mai probabil să treacă prin casele de bătrâni și să îmbolnăvească cu adevărat persoanele în vârstă și chiar să-i omoare”.

Deoarece testarea pentru HMPV se face rar în afara spitalelor, este greu de știut adevărata incidență a bolii. Testele de sânge indică faptul că majoritatea copiilor au avut-o până la vârsta de 5 ani. Un studiu din 2020 din Lancet Global Health a estimat că în rândul copiilor mai mici de 5 ani, au existat peste 16 milioane de infecții cu HMPV în 2018, peste 600.000 de spitalizări și peste 16.000 de decese. Infecția generează o protecție imunitară slabă sau incompletă, iar oamenii se reinfectează de-a lungul vieții.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro