Dreptul PSD şi PNL de a-şi nominaliza candidaţi în colegiile uninominale unde au acum reprezentanţi în actualul legislativ nu este bătut în cuie pentru viitoarele alegeri. Anunţul co-preşedinţilor USL de organizare a unor alegeri preliminare pentru testarea propriilor candidaţi prin lupa electoratului din colegii a provocat fibrilaţie în rândurile actualilor parlamentari ai Opoziţiei. Majoritatea îşi doresc continuarea carierei parlamentare printr-o nouă candidatură, de preferat în colegiile unde au activat în ultimii patru ani.
Liderul PNL, Crin Antonescu nu exclude însă excepţia de la regulă: susţinerea unui candidat mai bine cotat prin lupa populaţiei decât alternativa oferită de propriul partid în colegiul până atunci liberal. Situaţia poate fi la fel de valabilă şi pentru un colegiu arondat de PSD la ultimele alegeri parlamentare.
“Noi nu am dat toate detaliile despre aceste alegeri preliminare pentru că este o idee lansată care trebuie prelucrată, discutată în interiorul partidelor. În principiu, noi o să ţinem cont de toate posibilităţile pentru a găsi cele mai bune variante de candidaţi. Actualii parlamentari, dânşii pornesc ca favoriţi, măcar pentru că au cota lor de notorietate. (…) situaţia în care va apărea cineva din afara partidului cu o cotă ridicată, o situaţie statistic puţin probabilă, va fi o excepţie. Dacă apare unul foarte tare pe raza unui colegiu, pe principiul că acela ar fi extraordinar de tare, atunci desigur va fi susţinut, iar candidatului nostru îi putem găsi un loc în altă parte. În general o să se meargă pe criteriul de stabilitate, pe vizibilitate. Este de presupus că la capătul unui mandat de parlamentar acesta se bucură de notorietate şi vizibilitate în colegiul său" , a explicat, pentru EVZ, liderul PNL.
Redesenarea colegiilor egal redesenarea candidaturilor USL
Preşedintele PNL îşi avertizează însă colegii că totă metodologia de selectare a candidaţilor USL pentru parlamentare ar putea fi schimbată dacă actuala Putere va reuşi să redeseneze limitele colegiilor uninominale și chiar să desființeze o parte din ele.
“Bineînţeles că în cele mai multe cazuri, cei care sunt parlamentari în colegiile actuale pornesc cu prima şansă dacă sistemul electoral o să rămână aşa, pentru că este cel mai puţin dăunător pentru PDL. Dacă se vor schimba colegiile, se vor redesena, atunci se va porni de la alte calcule", a precizat Antonescu.
Citiţi şi: 
USL face alegeri deschise pentru candidaţi. Temeri şi frământări printre parlamentarii Opoziţiei. De ieşit, iese cine trebuie
EXCLUSIV Lider PSD: "Şi PDL-iştii pot vota la alegerile preliminare ale USL"
Test preelectoral pentru candidaţii USL la parlamentare: cine nu este validat de populaţie, pică de pe listă!