Ce TERTIPURI folosesc samsarii care încearcă să-ți VÂNDĂ o mașină SECOND-HAND. CUM să nu fii PĂCĂLIT

Ce TERTIPURI folosesc samsarii care încearcă să-ți VÂNDĂ o mașină SECOND-HAND. CUM să nu fii PĂCĂLIT

Anunțurile cu mașini second-hand reprezintă oportunitatea perfectă pentru samsari de a avea câștiguri necinstite de pe urma celor naivi. De la an la an, „țepele” date de aceștia nu vor dispărea, ci se vor diversifica. Pentru a nu fi păcălit, trebuie să ții cont de toate detaliile și să nu cedezi presiunilor.

Unele dintre cele mai riscante anunțuri sunt cele cu mașini aflate în străinătate. Însă, nici cele locale nu sunt mai prejos. 

În ce privește cumpărarea unei mașini second-hand din străinătate, trebuie să ții să fii foarte atent la modul în care este structurat anunțul și de cât timp este publicat. De asemenea, e recomandat să interacționezi direct cu vânzătorul, ca să-ți faci o ideea de la cine intenționezi să cumperi. Dacă ți se cere un avans, trebuie să fii extrem de precaut, conform playtech.ro

Digi24 a  relatat un caz foarte des întâlnit, în care un cumpărător de bună-credință vrea să vadă presupusa mașină care se află în Germania. Vânzătorul pare amabil și te direcționează conform planului său de a te păcăli, fără să-ți dai seama:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eu mă aflu acum în Finlanda. Acolo lucrez. nu pot ajunge în Germania din cauza job-ului, dar un curier vă poate aduce maşina acasă, în ţara dumneavoastră. Aveţi 5 zile în care puteţi să o testaţi. Dacă nu vă place, o trimiteţi înapoi. Împărţim costurile transportului. Este cea mai sigură măsură. Trebuie doar să-mi trimiteţi datele dumneavoastră personale şi să depuneţi 300 de euro în următorul cont…”

În momentul în care acestuia i se cere seria mașinii, presupusul vânzător încheie orice legătură cu clientul. Prin urmare, cere întotdeauna date detaliate despre mașină, cum ar fi seria. Dar, chiar dacă ți-o dă, nu te bucura. La fel de bine poate să fie falsă, dacă n-o poți verifica.

Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple, fiecare diferit, prin care samsarii sau, mai rău, infractorii încearcă să te „țepuiască”. Scopul e să sustragă de la tine o sumă de bani printr-un așa-numit avans pe care tu îl oferi benevol. 

În realitate, cumpărătorul nu trebuie să garanteze nimic vânzătorului, mai ales când e vorba de o mașină. Atât timp cât nu ai în față autoturismul respectiv, tu n-ai nicio obligație față de vânzător (și, de fapt, e valabil pentru orice produs, chiar și pentru cele comandate din magazinele online).

„Țepele” cu anunțuri la mașini second-hand din străinătate sunt ușor de dat, pentru că interacțiunea dintre samsar și client este minimă, deci infractorul se expune la riscuri cât mai mici. Să nu te lași niciodată impresionat nici atunci când vorbești cu respectivul la telefon, chiar dacă vorbește foarte politicos, corect gramatical și pare să-ți vândă o ofertă foarte tentantă și cu garanții avantajoase.

Să nu cazi nici în capcana așa-numitei „rezervări” a presupusului automobil. Mulți șarlatani pretind o anumită sumă de bani, de ordinul miilor de euro, sub pretextul că are multe oferte pentru mașina scoasă la vânzare. În realitate, vor doar să te ușureze de bani, iar tu nu vei vedea nicio mașină.

Cel mai bine este să trimiți pe cineva de încredere sau să te duci chiar tu să vezi autoturismul, dar trebuie să fii sigur că nu te duci degeaba. 

Fii suspicios cu anunțurile mai vechi de o săptămână sau chiar o lună. De cele mai multe ori, e un anunț fals ținut public pentru a atrage clienți în capcană.