Evenimentul Zilei > Sport > Teroriștii au pus tunurile pe fotbal
Teroriștii au pus tunurile pe fotbal

Teroriștii au pus tunurile pe fotbal

Atentatul de la Dortmund completează lista atacurilor violente comise de extremiști. Un fenomen cu o uriașă expunere mediatică, „Sportul Rege” a devenit de-a lungul timpului o țintă pentru grupările fanatice și pericolul este din ce în ce mai amenințător

Amenințată și lovită de atentate teroriste, Europa a mai înregistrat o premieră tristă. Marți, un meci din Liga Campionilor, competiția vedetă a fotbalului de pe „Bătrânul Continent”, a fost amân a t din cauza extremiștilor. La Dortmund, Borussia ar fi trebuit să evolueze cu AS Monaco, în „sferturile” Ligii Campionilor, dar în drum spre stadion, autocarul nemților a fost prins într-o zonă unde s-au produs trei deflagrații. Șocul a fost teribil, iar Marc Bartra, fundașul Borussiei a ajuns la spital. Și unul dintre polițiștii-motocicliști care deschideau calea pentru autocarul „galbennegrilor” a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Doi suspecți au fost reținuți

Anchetatorii au găsit trei scrisori în zona deflagrațiilor, dar cel mai probabil, două dintre ele nu aveau legătură cu adevărații atentatori. Care au legătură cu ultrașii islamiști. „În umele lui Allah cel milostiv”, așa începea una dintre scrisori.

Ieri după amiază, purtătoarea de cuvânt a procurorului Frauke Koehler a anunțat: „Doi suspecţi cu legături islamiste au intrat în atenţia noastră. Apartamentele lor au fost percheziţionate, iar unul dintre ei a fost reţinut”. Așadar, jocul Borussia – AS Monaco s-a disputat, aseară, după închiderea ediției.

Pachet suspect la Campionatul European

Euro 2016, disputat în Franța, a fost ferit de atentate, deși au existat temeri serioase că fanaticii vor încerca săși promoveze ideiile extremiste la marea competiție. Emoții au existat, pentru că, înaintea partidei Irlanda – Suedia, pe „Stade de France” a fost găsit un pachet suspect. Geniștii au ridicat obiectul și au efectuat o explozie controlată.

Tot în timpul Europeanului, la Lyon a fost descoperit un colet- capcană, cu o zi înainte de confruntarea Belgia – Italia. Următoarea competiție fotbalistică majoră se va disputa, anul viitor, în Rusia, și va reprezenta o nouă provocare din punctul de vedere al securității. Mai ales că, evenimentele întâmplate săptămâna trecută, la Sankt Petersburg, arată vulnerabilitate. Anul trecut, în preliminariile CM, la meciul dintre Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite a fost dejucat un atentat cu o mașină-capcană, pus la cale de ISIS.

Euro '96, marcat de marea explozie de la Manchester. IRA a câștigat „meciul”

Campionatul European din 1996, desfășurat în Anglia, a avut parte și de un episod negativ. La data de 15 iunie, chiar în timpul marelui eveniment fotbalistic din Albion, orașul Manchester a fost ținta unui atac, marca IRA (organizația separatistă Armata Republicană Irlandeză), care a încercat prin intermediul unui camion-capcană să producă haos în centrul orașului.Culmea, în acea zi, dar la Londra, avea să se dispute marele duel dintre Anglia și Scoția, pe „Wembley”. Deși bomba a fost depistată și detonată controlat, explozia ei a lăsat în urmă peste 200 de răniți. Totul s-a întâmplat cu o zi înaintea meciului programat la Manchester, dintre Rusia și Germania. Încărcătura de explozibil a fost atât de mare încât valoarea totală a pagubelor a fost în jurul sumei de 700 de milioane de lire sterline. În final, Europeanul a fost câștigat de Germania (2-1, cu Cehia, după golul de aur). (Alexandru Toader

80.000 de oameni au înghețat de frică pe „Stade de France”

În noiembrie 2015, majoritatea fanilor care asistau la „amicalul” Franța – Germania au invadat terenul arenei din Saint-Denis, după cele trei explozii care s-au produs lângă stadionul care avea să găzduiască fi nala Europeanului de anul trecut

O seară obișnuită de vineri s-a transformat rapid într- unul dintre cele mai sângeroase atacuri teroriste. Parisul a fost cuprins pe 13 noiembrie 2015 de atacuri în șase locații. Una dintre ele a fost „Stade de France”, unde chiar atunci se disputa „amicalul” dintre Franța și Germania. Celebra arenă care avea să găzduiască și finala Europeanului din Hexagon, de anul trecut. Exploziile nu putut ajunge în incinta stadionului, iar teroriștii s-au aruncat în aer în apropierea arenei. Conform „Le Parisien”, bilanţul exploziilor de la „Stade de France” este de 5 morţi și zeci de răniți grav.Poliția turcă, victimă

Anul trecut, pe 10 decembrie, a avut loc un dublu atentat la Istanbul, lângă stadionul echipei Beșiktaș (o mașină-capcană și un sinucigaș), la ora meciului cu Bursaspor. Au fost 44 de morți, dintre care 36 de polițști. Atacul a fost revendicat de organizația TAK (Șoimii pentru Libertatea Kurdistanului), iar poliția turcă a fost principala țintă.

Atac armat în Angola

Un atac extrem de violent s-a consumat în 2010. Naționala din Togo trebuia să participe la Cupa Africii, dar autocarul a fost atacat cu focuri de armă, pe teritoriul Angolei. Șoferul și antrenorul secund au decedat, iar printre răniți s-a numărat și Serge Akakpo, legitimat la acea vreme la FC Vaslui, care a fost împușcat în spate. Măcelul a fost pus la cale de o grupare separatistă angoleză și din 10 suspecți arestați, unul singur a fost condamnat la 24 de ani de detenție. Togo s-a retras de la Cupa Africii, acuzând grave probleme de securitate, și a fost sancționată cu neînscrierea în preliminariile următoarelor două ediții.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: