Evenimentul Zilei > Economie > Terorism economic la Oltchim, marca Dan Diaconescu
Terorism economic la Oltchim, marca Dan Diaconescu

Terorism economic la Oltchim, marca Dan Diaconescu

Şeful PP-DD face un joc periculos, iar din dorinţa de a îşi creşte capitalul electoral ar putea da lovitura fatală combinatului.

Aflat într-o permanentă campanie electorală, liderul PP-DD şi realizator tv s-a gândit să dea lovitura mediatică supremă: îşi leagă numele de Oltchim, combinatul pe care Excutivul să pregăteşte să-l privatizeze mâine, şi de a cărui soartă depind nu mai puţin de 5.000 de oameni.
Senzaţionalul Dan Diaconescu s-a erijat în ultimele zile în salvatorul combinatului, iar luni a depus o ofertă de preluare, menţionând că îl va cumpăra împreună cu poporul român, pentru a nu îl lăsa la mâna "ciocoilor".
În realitate, este omul care îl poate duce spre pierzanie prin cererea de suspendare a privatizării, depusă tot de el în instanţă, şi care are ca termen de judecare luni.
Ce îl supără pe mogul
Concret, Diaconescu nu este de acord cu o decizie a acţionarilor Oltchim, de a vinde combinatul împreună cu datorii de 400 de milioane de euro pe care Oltchim le are la Electrica şi AVAS. Însă, explică un specialist, decizia a fost cât se poate de bine fundamentată.
"Legea privatizării include o prevedere care dă posibilitatea ca autoritatea competentă, Oficiul pentru Participaţiile Statului şi Privatizare în Industrie (OPSPI), să poată schimba regula de privatizare, împreună cu acţionarii. Nu văd ce temeiuri puteau fi găsite. Pentru a vedea care sunt şansele în instanţă ale acţiunii introduse de Dan Diaconescu ar trebui însă să vedem cum a fost aceasta formulată", a spus pentru EVZ un avocat specializat în drept comercial.
Simpla depunere a acţiunii în instanţă a complicat mult lucrurile. "Orice întârziere a procesului de privatizare este acum extrem de nefastă", a completat acesta. În plus, se întreabă avocatul, cum poate fi atacată în instanţă o decizie luată de Adunarea Generală a Acţionarilor.
Nemaivorbind de "dedublarea" de care dă dovadă realizatorul TV: depune o cerere de preluare în actualele condiţii de privatizare, pe care însă le şi contestă la tribunal.
Investitorii se retrag
Un rău a fost deja produs, luni, când s-a amânat cu trei zile termenul de depunere a ofertelor pentru Oltchim, din cauza cererii depuse de Diaconescu. Între timp, se pare că un investitor din cei trei care au venit cu oferte de cumpărare, omul de afaceri Ştefan Vuza, s-a răzgândit şi s-ar fi retras.
Un succes al lui Diaconescu în instanţă ar însemna stoparea privatizării şi dizolvarea Oltchim, dacă o eventuală vânzare, vineri, ar fi urmată de o blocare a procesului de privatizate, printr-o decizie favorabilă lui Dan Diaconescu, luni.
În aceste condiţii creanţele mari pe care Oltchim le are la companii de stat şi private, care urcă la peste 700 de milioane de euro, "fac ca declanşarea insolvenţei să fie la o aruncătură de băţ", spune avocatul citat.
Iar în lipsa unui investitor strategic, urmează automat falimentul. Premierul Victor Ponta a povestit recent într-un interviu cum orice leuţ care intră mai nou în conturile Oltchim este vânat de creditori, ceea ce a permis cu greu plata salariilor pe iulie. Dacă privatizarea merge mai departe, băncile sunt dispuse să acorde un credit de 20 de milioane de euro, pentru repornirea activităţii, a mai spus Ponta. Facilitate care nu mai există, dacă este declanşată insolvenţa.
700 de milioane de euro
este valoarea datoriilor Oltchim către diverşii creditori

"Orice acţiune care întârzie procesul de privatizare a combinatului Oltchim este extrem de nefastă."
AVOCAT

Privatizarea era în linie dreaptă
Soluţia acţionarilor Oltchim, de a vinde combinatul împreună cu creanţele pe care Electrica şi AVAS le au la Oltchim, a fost rezultatul unui proces de negociere îndelungată între OPSPI şi acţionari.
Adoptarea acesteia a dat undă verde procesului de privatizare. "A fost, fără îndoială, cea mai bună, soluţie pentru combinat. Să nu uităm că statul are în procesul de privatizare unul dintre cei mai buni consultanţi din piaţă, pe cei de la PricewaterhouseCoopers", spune avocatul citat.
"Este o decizie bună, care corespunde standardelor europene. Este doar păcat că aceasta a fost luată un pic târziu. Dacă era luată cu ani în urmă, s-ar fi salvat timp, iar situaţia Oltchim era mult mai bună", a comentat pentru EVZ Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC, principalul acţionar minoritar al Oltchim.
Un cumpărător… insolvent
Dan Diaconescu este în prezent patron de televiziune insolventă şi al unei alte firme, grevată de datorii de milioane. De altfel, modalitatea prin care realizatorul tv a anunţat că se pregăteşte să facă preluarea este…senzaţională.
El a declarat la România TV că vrea să cumpere combinatul "împreună cu toţi telespectatorii dumneavoastră, cu ai mei, cu poporul". O finanţare făcută pe cont propriu de mogulul media iese din start din discuţie.
OTV, televiziune pe care o deţine în proporţie de 80%, este în insolvenţă. Oglinda Television, firmă pe care o controlează, avea în 2011 datorii de 2,34 milioane de lei şi profit de … 4.500 de lei. Cifre care arată că, numai de dragul de a avea o expunere cât mai îndelungată pe cazul Oltchim, Diaconescu a început un joc ce poate fi fatal combinatului.
Ziua Z: astăzi aflăm numărul potenţialilor cumpărători
Fără Dan Diaconescu, şansele de privatizare a combinatului erau destul de mari. Luni, pe lângă realizatorul tv au depus oferte de cumpărare şi omul de afaceri Ştefan Vuza, care a venit chiar cu două propuneri, în numele unor companii diferite, precum şi principalul acţionar minoritar, firma germană PCC, care are în spate atât forţa financiară, cât şi expertiza necesară pentru a prelua combinatul.
În plus, gigantul rus Gazprom şi-a declarat de multă vreme interesul pentru Oltchim. Acesta a depus luni o cerere de amânare a privatizării, pentru a îşi putea pregăti oferta.
O cerere similară a făcut Pegamont România. De asemenea, Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, ar putea fi interesată, după cum scria, ieri, economica.net.
Cu cât se vinde Oltchim
Astăzi este noul termen limită pentru depunerea ofertelor de preluare a combinatului, iar mâine va fi organizată licitaţia pentru desemnarea firmei câştigătoare. Statul vinde 54% din acţiunile combinatului, evaluate la circa 30 de milioane de euro, "la pachet", cu creanţele Electrica şi AVAS.
Potrivit lui Victor Ponta, contractul de privatizare a Oltchim, care va putea fi încheiat cel mai probabil peste 2-3 luni, va fi semnat doar dacă firma câştigătoare îşi va asuma, prin contract, menţinerea obiectului de activitate şi păstrarea locurilor de muncă. Statul este dispus să scadă preţul pentru Oltchim.
"Dacă procedura de privatizare va fi suspendată luni, Oltchim va muri, cel mai probabil".
Tot Victor Ponta a spus însă că acţiunea în instanţă a lui Dan Diaconescu ar putea să pună Oltchim "pe butuci". Dacă procedura de privatizare va fi suspendată luni, Oltchim va muri cel mai probabil, a mai spus Ponta.
Vineri, în ediţia tipărită a Evenimentului Zilei şi pe site-ul www.evz.ro, veţi putea citi un material despre implicarea fraţilor Boureanu în afacerea Oltchim. 
Citiţi  şi:

  • Bătaie pe Oltchim până în ultima clipă! VUZA s-ar fi retras, dar gigantul ROSNEFT este interesat
  • Un ziarist din Vâlcea dezvăluie cum a devalizat Roibu combinatul Oltchim
  • PRIVATIZAREA OLTCHIM, AMÂNATĂ. Cine sunt cei trei investitori care au depus oferte de cumpărare
  • Dezvăluiri despre contractele dintre Oltchim şi o firmă controlată de Constantin Roibu
  • Angajaţii Oltchim au renunţat la grevă. Liviu Pop: „Vor fi oferite certitudini legate de procesul de privatizare”
  • PRIVATIZAREA OLTCHIM S-au vândut peste 10 caiete de sarcini
  • După 20 de ani, Oltchim are un nou director!
  • Oltchim a scăpat de Roibu, după 20 de ani
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: